En ikon som ville låta ytan vara allt

Martin Söderström minns Dead Or Alive-sångaren Pete Burns

Pete Burns (1959-2016).

I söndags dog Dead Or Alive-sångaren Pete Burns av en hjärtattack. Jag blir oväntat golvad av beskedet. Inte bara för att jag har vänner som sedan 1980-talet byggt sin look baserad på Burns androgyna piratstil. Utan mest för att jag inser att Burns död inte kommer att generera mer än några pliktskyldiga nyhetstexter. Inga insatta runor. Inga veckolånga runkdebatter på kultursidorna.

Det känns sorgligt.

Hur sammanfattar man en stenhård, plastikopererad snubbe i klänning som svär som en sjöman och förolämpar alla på grötig Liverpool-accent? Hur kommer man under huden på någon när det yttre betyder – och säger – allt?

Man går bakåt, antar jag.

Burns självbiografi Freak unique från 2007 är full av stentorr humor och bitchigt fyndiga kommentarer. Det är också isande sorglig läsning. Osentimentalt beskriver Burns sin trasiga uppväxt. Den ensamma barndomen, den fasansfulla skoltiden, den katolska skulden och livet som androgynt arbetarklassbarn i nordvästra England på 1960-talet. Passagerna om hans alkoholiserade mammas självmordsförsök är svåruthärdliga, i synnerhet då sångaren beskriver modern som sin enda vän. Att Pete Burns senare kom att doppa tårna i gotisk rock och sadomasochistiska flörtar känns inte som en slump.

Pete Burns såg i alla lägen sig själv om en ikon. Att han inte haft en hit att tala om sedan 1984 var inget som ändrade på det. ”Hur många hits har du haft, darling?” Hans Twitternamn var, kort och gott, @PeteBurnsICON.

Men verkligheten kom i kapp. 2014 var pengarna slut och Pete Burns förklarades bankrutt. 2015 vräktes han från sin lägenhet. 

På senare år kom det mesta att handla om sångarens utseende. Om hans liberala inställning till plastikoperationer (lika naturligt som att köpa en ny soffa) och de katastrofer ingreppen ledde till.

Varenda del av hans liv, hans hela väsen kom att bli en del av konstverket Pete Burns. Han fick ta mycket skit för det. Kanske stod utseendet i vägen?

2006 släppte Burns gamle vän Morrissey en låt som mycket väl skulle kunna handla om Dead Or Alive-sångaren. Dess titel? To me you are a work of art.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln