”Tror ni att jag har gått med i IS eller AFA?”

Agnes Wold bemöter Lotta Ilona Häyrynen – och får svar direkt

Agnes Wold.

Agnes Wold visar hur lätt man radikaliseras” är den klickvänliga rubrikenLotta Ilona Häyrynens lördagskrönika.

Hallå! Har jag gått med i IS eller AFA? Blivit våldsromantiker?

Nej, jag har i en krönika i Expressen kritiserat förslaget om att vem som helst enkelt ska kunna ändra sitt kön i pass och folkbokföring. Utan betänketid, utredning eller diagnos. Män kan därmed få tillträde till de rum som varit reserverade för kvinnor, såsom skyddade boenden och kvinnofängelser. Dribblandet med personnummer (man får byta åtminstone två gånger) ger bedragare nya verktyg att lura oss.

Om kön ska få en ny definition enligt svensk lag, är det inte särskilt radikalt att vilja resonera om eventuella konsekvenser. När lagen väl är där, är det för sent. Men Häyrynen avfärdar alla resonemang med att jag sitter i ett djupt ”kaninhål” av konspirationsteorier. Hon ödar inte mycket tid på egna argument för lagförslaget, men vaskar en hel spalt på en dyster beskrivning av tidsandan: Musk, krig, antisemitism och skönhetsoperationer (!). Allt för att måla bakgrunden till min ”radikalisering”.

 

I dag ser vi en enorm ökning av unga tjejer som vill ha manshormoner och få brösten bortopererade för att de inte står ut med tanken på att bli kvinna i dagens Sverige. Statens beredning för medicinsk och social utvärdering påpekar att evidens saknas för att dagens behandling förbättrar den psykiska hälsan hos denna grupp. De långsiktiga konsekvenserna av hormonbehandlingarna är okända.

Man kan tänka att man borde fundera på om den nya lagen ytterligare skulle öka benägenheten hos unga att tvivla på sitt kön. Men sådant bekymrar inte Häyrynen: ”Men visst. Tänk på barnen och allt det där”, fnyser hon.

Kajsa Ekis Ekman blev omsorgsfullt cancellerad av den svenska offentligheten för att hon skrivit en bok om könets existens. De flesta håller tyst bara för att slippa bli kallad ”transfob” (i Aftonbladets omskrivet till: ”så till den milda grad rädd för transpersoner”). Det är ett demokratiskt problem om diskussionen om nya lagar uteblir på grund av detta.

Agnes Wold

SVAR DIREKT Wold presenterar rena spekulationer

Huruvida Agnes Wold gått med i IS eller AFA kan jag varken svara på eller spekulera i, men de flesta känner nog till att radikalisering är ett ord som kan appliceras på långt mindre våldsbejakande fenomen. Förflyttningar i tanken, till exempel, vilket är vad jag skrivit om.

Wold efterlyser fler argument från mig, men få orkar med repetitioner och Wold vet mycket väl vad remissinstanser, RFSU, transorganisationer och läkare i transvården redan påpekat. Det är argument Wold ständigt ignorerar och skulle också förklara varför hon sprider rena felaktigheter också i sitt svar till mig.

Den föreslagna lagen kräver till exempel ett psykolog- eller läkarbesök innan juridiskt kön kan ändras. Vårdinstansen måste bedöma att man förväntas leva i sitt nya kön under en längre tid, annars godkänns inte ändringen. Wold har kanske glömt bort vårdköerna, men jag kan garantera att betänketid automatiskt kommer ingå i den processen.

 

Frågan är hur man ens svarar Wold när hon mest presenterar rena spekulationer. Vilka argument kan man ställa mot en persons fantasier om sexualbrottslingar och gängkriminella? Fantasier som dessutom är djupt kulturellt rotade i historiska fördomar om transpersoner.

Wolds argument i Expressen handlar inte om kunskap, bara om hennes föreställningar om en redan marginaliserad grupp. Rädslor, var ordet.

Lotta Ilona Häyrynen

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln