Vänder på historiens smutsigaste stenar

När ”Behind the Bastards” berättar om den irländska svälten svindlar det

Känner du till den där gången Storbritannien begick folkmord på Irland? Avsnittsnamnet – just That time Britain did a genocide in Ireland – är så klart menat att både provocera och locka till lyssning på det där sättet som Behind the Bastards gjort till adelsmärke. För en anglofil som jag, med extra förkärlek till de nordvästliga delarna av landet (stora delar av befolkningen där har irländska rötter), blir ämnet extra kittlande. För irländare såväl i hemlandet som i världen över är många sår från den här tiden fortfarande öppna.

Men sådant bekommer förstås inte poddens programledare och ciceron Robert Evans speciellt mycket. Snarare tvärt om. Hans besatthet att vända på förtryckets alla mest smutsiga stenar är minst lika medryckande som historien själv. Och få händelser har så mycket av den varan som ”Den stora hungern”.

Avsnittet om hur britterna svälte ut irländarna på 1800-talet är drygt tre timmar uppdelade på tre jämnstora delar. Även om historien så klart är både väldokumenterad och omskriven så finns här gott om detaljer som var nya åtminstone för mig. Hur samhället än idag, 170 år senare, fortfarande präglas av vad som hände då. Att det lever färre människor i Irland idag än 1840 var en liten bit fakta som faktiskt frambringade svindel. Den enorma diasporan i England och USA och hur det präglat deras identitet.

Någon som också svindlar är Evans enorma researcharbete. Vi kastas mellan potatisodlande, intrikata feodalsystem och kantstötta frihetskämpar. Allt som vanligt berättat med en stor dos absurd humor och ett tandgnisslande förakt mot allt vad överhet och förtryck heter.

Till sin hjälp har Evans rapparen och poddaren Prop som liksom som andra gäster i programmet mest agerar resonanslåda och burkskratt åt Evans berättande. För det är programledarens förmåga att kombinera trubbiga vapen med sylvass precision som gör att Behind the bastards fortsätter vara en av de bästa historiepoddarna i utbudet.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln