Hitta din skrivande röst – med en kurs i Malmö

Helamalmö guidar dig i samarbete med Aftonbladet Kultur

Föreläsare under kurshelgen i Malmö: (från höger) Nicolas Lunabba, Pernilla Ericson, Felicia Mulinari, Somar Al Naher, Nora Khalil.

Har du påbörjat ett bokmanus, men fastnat halvvägs? Vill du berätta om viktiga erfarenheter, men har aldrig kommit till skott?

Då kan det vara dags att våga ta steget.

I samarbete med Aftonbladet Kultur anordnar organisationen Helamalmö en skrivkurs under helgen 29–30 april i Malmö. Målet: att hjälpa blivande skribenter och författare att hitta sin skrivande röst, få verktyg som gör skillnad i arbetet. I kursupplägget ingår såväl kreativt som redaktionellt skrivande och fem föreläsare bidrar med bred erfarenhet i olika genrer. Kursen är gratis och riktar sig till alla med skrivardrömmar, i åldern 18 år och uppåt.

Föreläsare under helgen:

Nicolas Lunabba, talesperson för Helamalmö, hedersdoktor och författare till Blir du ledsen om jag dör?.

Aftonbladets Pernilla Ericson, skribent och deckarförfattare, aktuell med kriminalromanen Det dåliga samvetet.

Aftonbladets Somar Al Naher, debattör, kultur- och frilansskribent.

Nora Khalil, Augustprisnominerad författare till ungdomsboken Yani.

Felicia Mulinari, poet, lärare och skribent, som skrivit boken Det som inte kan utplånas.


Tanken är att skapa ett tryggt rum för skrivande, där var och en utvecklas i egen takt.

– Många av oss har ett uppdämt behov av att dela med oss av våra erfarenheter – att berätta. Att jag vågade formulera mina tankar och känslor, och sedan – långt senare – vågade dela med mig av dem, är bland det bästa och mest förlösande jag har gjort. Det hade varit magiskt om vi kunde skapa möjligheten för den typen av upplevelser för andra människor genom vår kurs, säger Nicolas Lunabba, som under kurshelgen just föreläser om självbiografiskt skrivande.

– Med avstamp i min debutbok berättar jag om skrivprocessen och vilka etiska överväganden jag behövde ta hänsyn till. Vad innebär det exempelvis att skriva om människor i sårbara situationer, om barn som dör, om sin familj? Sådant vill jag diskutera.

Somar Al Naher vill förse blivande skribenter med viktiga strategier under kurshelgen.

– Jag kommer bland annat att ta upp sådant som jag hade velat veta när jag först började. Utmaningarna, hur man ställer in sig mentalt på rollen som samhällsdebattör. Det finns några viktiga strategier som gör skillnad, säger hon.

Max 25 personer kommer att kunna delta, urval efter ansökan görs löpande.


Om kursen:

När: 09–17, 29–30 april.

Var: Helamalmös lokaler på Möllevången, Malmö.

Kursen är gratis. Lunch och fika ingår. Det går inte att delta digitalt, utan du behöver vara på plats. Kostnad för eventuell resa och boende bekostar du själv. Medtag egen dator och skrivmaterial, men saknar du tillgång till dator kan du låna en.

Ansökan: Beskriv – med max 1500 tecken – varför du vill gå kursen. Lägg till kontaktinformation, inklusive telefonnummer. Mejla: info@helamalmo.com och skriv Skrivkurs i ämnesraden, ansök senast den 20 mars.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.