Därför hatar USA:s högermän Taylor Swift

Tänk om politikerna på allvar vände sig till kvinnor och prioriterade deras frågor?

Taylor Swift kysste sin pojkvänn Tavis Kelce efter att hans Kansas City Chiefs besegrat Baltimore Ravens i söndags. MAGA-männen fruktar att det ska hända igen vid nästa helgs Super bowl.

Detta har hänt: världens största popstjärna Taylor Swift har blivit ihop med en av USA:s bästa amerikanska fotbollsspelare. Det är ikoniskt, en av vår kulturs urberättelser: den vita, blonda populära tjejen och den varmhjärtade sportjocken som hittar varandra. Swift och hennes kille, Travis Kelce, representerar något tryggt och välkänt, ett djup konservativt ideal, the american dream. Det borde glädja alla nostalgiker och woke-hatare.

Men, här är the plot twist: denna romans har fått den amerikanska högern att totalt balla ur. Nästa helg är det Super Bowl, finalen i amerikansk fotboll. Detta är kvällarnas kväll där sport möter populärkultur möter reklam möter tv-publiken. Kelces lag Kansas City Chiefs ska spela mot San Francisco 49ers och det spekuleras nu i om Taylor Swift kommer att vara på plats. Men själva tanken på att Taylor och hennes kille skulle synas i en segerkyss live inför hela det amerikanska folket är outhärdligt för MAGA-männen. Trump sägs vilja ha ett ”heligt krig” mot Swift och på kabelkanalen Fox News spekuleras det i om hela upplägget Swift/Kelce/Super Bowl är en kampanj för psykologisk påverkan, iscensatt av Pentagon.

Vad är det som pågår?

Oron är att Swift ska aktivera denna kvinnliga, liberala opinion

Taylor Swift är inte bara är en kvinna med klassiskt feminin estetik, utan också dollarmiljardär och kändis. I offentligheten har hon uttryckt sympatier för liberala mainstreamåsikter som kvinnors rätt till abort. I förra valet gav hon sitt stöd till Biden.

På ytan handlar rädslan för Swift om valmatematik. I land efter land går väljarsympatier isär, män blir mer konservativa och kvinnorna håller fast i liberala och progressiva åsikter. Särskilt stor är skillnaden bland unga. I politiken är det oftast männens agenda som styr – kvinnornas viktigaste fråga i den senaste svenska valrörelsen var sjukvården, trots det handlade hela valet om brott, straff och invandring. Men kvinnor röstar, och kan därmed avgöra val. Sedan Högsta domstolen avskaffat rätten till abort, har republikanerna förlorat flera val på delstatsnivå och frågan anses nu vara ett hot mot Trump. Oron är att Swift ska aktivera denna kvinnliga, liberala opinion.

 

Ändå går det inte att förklara kraften i hatet med valtaktik. Det som pågår här är bortom det rationella, en hysteri som mest av allt känns som en psykotisk episod, ett obearbetat trauma.

De senaste tio åren har politikens subjekt varit mannen, hans saknad, sorg och vrede. Ibland undrar jag vad som skulle hända om någon på allvar valde att vända sig till kvinnorna och prioritera deras frågor. Säkert är i alla fall att när politiken går från kultur- till könskrig så riskerar männens svar (inte alla män) att bli ett oartikulerat vrål.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.