Valfridssons kovändning i tiggerifrågan är märklig

Bytte åsikt efter hårt kritiserad norsk dokumentär

Bilden som NRK använder som bevis för att rumänerna tjänar massor med pengar har tagits från internet och dök upp redan 2015 på ryska sociala medier.


Mannen som utredde frågan om ett svenskt tiggeriförbud, Martin Valfridsson, har bytt åsikt.

Förut ville han inte förbjuda tiggeri. Nu vill han det.
Anledningen till att han bytt åsikt, förklarar han för Sveriges Radio, är att det avslöjats att en grupp rumänska prostituerade i norska Bergen också tigger.

NRK:s program Brennpunkt har kartlagt deras hallickar och alla deras kamrater genom att följa dem på Facebook. Resultatet blev svajigt. Granskningen har fått brutal kritik för att den använt fejkade bilder på sedelbuntar som bevis för att hallickarna tjänar massor med pengar.

NRK konstaterar dock själva att många tiggare i Bergen inte har ett dugg med hallickarna att göra.

Nyheten fick ändå SvD:s ledarsida att hicka till i punschlunchen. ”Finns det skäl att tro att situationen i Sverige skulle vara helt annorlunda?”, utbrast de i går. För den Sverigedemokratiskt anstrukna ledarsidan är tydligen alla rumäner och romer skyldiga till trafficking och koppleri tills motsatsen bevisats.

Martin Valfridsson


Men märkligast är ändå Valfridssons tanke att detta skulle stoppas med ett tiggeriförbud.

Det är redan förbjudet att bedriva koppleriverksamhet i Norge och Sverige. Det är förbjudet att sälja droger och att knycka plånböcker, något NRK misstänker att några av de prostituerade gjort. Och du kan inte stoppa plånboksstölder med ett tiggeriförbud.

Kriminella från utlandet är välkomna till Norden tack vare den fria rörligheten inom EU-zonen. Det har inget med tiggeri att göra.

Förslaget är helt meningslöst.

Såtillvida du inte vill stigmatisera en hel grupp fattiga människor från östra Europa, så klart. Då fyller det ju en funktion.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln