Filmstaden bör stoppa turkisk propagandafilm

Det finns inga skäl för biokedjan att bli megafon för Atatürk

Kurdo Baksi.

Den 10 november är det 85 år sedan den turkiska republikens grundare Mustafa Kemal Atatürk avled. I Turkiet ses han av många som en landsfader som grundade den sekulära västorienterade staten med latinskt alfabet och västerländska kläder. Personkulten kring den panturkiske Atatürk är enorm. Att förolämpa eller skymfa honom är straffbart, hans ställning skyddas till och med i grundlagen. Fortfarande i dag straffas människor i Turkiet för att de på olika sätt ska ha skymfat Atatürk.

Med jämna mellanrum anstränger sig den turkiska staten för att lansera Atatürk i utlandet. Som ett led i denna kampanj verkar det som att den turkiska statens långa arm har lyckats charma Filmstaden AB, Sveriges största biografkedja.

Filmstaden ska visa hyllningsfilmen ”Atatürk 1881–1919, Berättelsen om Turkiska Republikens grundare och första president Mustafa Kemal Atatürk” med premiär just den 10 november.

 

Jag känner väl till filmprojektet eftersom det redan har skapat mycket rabalder i år. Den amerikanska film- och tv-jätten Disney – som hade planerat att visa den ursprungliga serien i sex delar – beslöt i augusti att stoppa hela projektet efter starka protester från armeniska lobbygrupper i USA. Serien ansågs ”förhärliga en turkisk diktator och folkmördare”. Disneys beslut väckte ilska i Turkiet. Ministrarna stod på rad för att fördöma Disney som snart gick ut med att man skulle sända en specialversion av serien på tv-kanalen FOX i Turkiet, samt på bio.

Den turkiska statens propagandafilm ger en pinsamt ensidig bild av Atatürk som framställs som en hjälte, en kämpe, en landsfader. Filmen berättar inte att Atatürk kopplas till folkmord under osmanska imperiet och var en brutal massmördare i republiken Turkiet.

Det var Atatürk som beordrade bombningar av kurdiska byar och tvångsdeporterade hundratusentals kurder

Det berättas inte heller att Atatürk var en hög befälhavare under folkmordet på armenier, assyrier/syrianer, kaldéer och pontiska greker. Filmen berättar inte att det var Atatürk som efter att Turkiet blev republik 1923 odlade många av de lögner som den turkiska staten vilar på såsom ”Det finns inga kurder!”, ”Folkmord på armenier har aldrig ägt rum”, och ”Fred på jorden, fred i Turkiet”.

Det var Atatürk som beordrade massmord på kurder i Zilan, Dersim, vid foten av Ararat mellan 1925 och 1938. Det var Atatürk som lömskt sänkte den 74-årige kurdledaren Sait Rizas ålder till 69 år och höjde åldern för dennes 17-årige son till 18 år för att kunna avrätta dem trots att den turkiska konstitutionen endast tillät avrättningar av personer mellan 18 och 69 år. Det var Atatürk som beordrade bombningar av kurdiska byar och tvångsdeporterade hundratusentals kurder.

 

I den bästa av världar hade ingen svensk biograf gått med på att bli en megafon för krigsförbrytaren och massmördaren Atatürk eller för förnekarna i dagens Ankara. Att Filmstaden AB väljer att visa en ren hyllningsfilm om Atatürk är ett hån mot alla de folkgrupper och de människor som genom åren utsatts för hans grymma och repressiva styre.

Och nej Filmstaden AB, er slogan ”Det finns alltid en anledning att gå på bio” håller inte.

Folk ska inte behöva betala för att se en produkt från ett av världspolitikens fulaste propagandamaskinerier. I det här fallet är det uppenbart att det rör sig om en ren propagandafilm från den turkiska staten. Bilden som presenteras behöver kompletteras med fakta såsom berättelser från de folkgrupper som fått sina mänskliga rättigheter kränkta under Atatürks tid vid makten.

Om filmen trots allt måste visas – för att till exempel påskynda den svenska medlemskapsansökan i försvarsalliansen Nato – så har jag följande förslag till Filmstaden AB: Låt en representant för Armeniska Riksförbundet, Kurdiska Riksförbundet eller Assyriska Riksförbundet ge sin version av Atatürk vid varje föreställning. Därefter kan filmen rulla!

 

Kurdo Baksi är författare och aktuell med boken ”Endast den som är turk är lycklig”

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.