De läser kändisarnas böcker så att du slipper

Podden ”Celebrity memoir book club” ger dig russinen ur kakan

Claire Parker och Ashley Hamilton har podden ”Celebrity memoir book club”.

Inför Oscarsgalan förra helgen peppade jag upp med den lite mindre Screen actors guild awards. Det var mysigt. Så rapp och publiktillvänd en gala kan vara. Tänkte jag. Sen blev det dags att dela ut det lifetime achievement award som detta år gick till Barbra Streisand – och jag tar tillbaka allt. Efter fem minuters presentation och ett lika långt hyllningsmedley var det dags för talet och här någonstans började jag snabbspola. Hederspriser borde förbjudas eftersom de förutom att vara dötrist tv främjar ”geniernas” redan välsmorda egon alltför mycket.

Vilket för mig in på ovan nämnda BARBRA. En person vars blotta uppenbarelse får varenda amerikan att bli till sig i trasorna. Att lufta avvikande åsikter kring denna ikon definieras i den amerikanska konstitutionen som landsförräderi. Själv känner jag mig ganska nollställd och obildad kring stjärnan i fråga, men personkulter fascinerar mig.

 

Just därför var det väldigt vältajmat när jag av en slump fick upp ett avsnitt av ”Celebrity memoir book club” om Streisands 1 000(!) sidor långa självbiografi från i höstas.

För er som missat podden så är det en otrolig serviceinstans där värdarna axlar martyruppdraget att läsa kändisars självbiografier så att man själv slipper. Ett briljant koncept eftersom denna genre är litteraturens motsvarighet till hederspris.

Kändishjärnor är helt enkelt inte skapta för att berätta om sig själva, eftersom de i nio fall av tio saknar nödvändiga filter. Här gör podden ett hästjobb. På ett par timmar får man en subjektiv snabbgenomgång av varje bok. Ingen vill läsa 1 000 sidor om Streisands ”skapande”. En timmes raljant sammanfattning om hennes liv och verk är dock nyttig allmänbildning

Häromåret kämpade jag mig igenom prins Harrys självbiografi ”Spare”. Jag rekommenderar ingen att göra detsamma. Ni har redan fått det viktigaste i nyhetsrapporteringen. Men om ni ändå skulle få för er något, rekommenderar jag ”Celebrity memoir bookclub” i stället. Den plockar ut russinen ur kakan på ett snabbt, smärtfritt och lagom elakt vis.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.