Podden som vet bäst om Elon Musk och Twitter

”Today, explained” träffar rätt i både kunnande och ton

Elon Musk har köpt Twitter, sparkat halva personalstyrkan och lanserat en rad radikala förslag för att göra plattformen lönsam igen. Men hur går det egentligen? Vilka var motiven bakom köpet och hur kommer den egentligen förändras framöver?

Som flitig användare av just Twitter har jag följt dramat med spänning och givetvis vänt mig till mina favoritpoddar för att få veta mer.

Och som det har poddats senaste veckan! This week in tech, Engadget podcast och The journal (från Wall Street Journal) är alla tre bra poddar som bevakat köpet och händelserna runt det noggrant. Men det är en gammal trotjänare som har gjort det allra bäst. Today, explained från Vox har inte bara skickliga tech-reportrar – det här är dessutom en värld de rör sig obehindrat i, utan att tappa vare sig nyhetskänslan eller det lätta, luftiga tilltalet som jag tycker så mycket om. Som att inleda avsnittet Elon’s Twitter hell med en kuplett till akustisk gitarr om Musk och Twitter.

 

Jag ska inte sticka under stolen med att Today, explained var den största förebilden för redaktionen när vi skapade nyhetspodden Aftonbladet daily. Rappheten och tilltalet har, vad vi brukar kalla, kvällstidningskvalitet. Som när de musiklägger delen om användarflykten från Twitter med bandet Mastodon, som en övergång till att prata om appen med samma namn som nu utmanar Twitter. Kul, relevant och smart!

I avsnittet får jag inte bara beskrivet för mig hur själva köpet gått till och hur de här första skakiga dagarna artat sig utan också vilka enorma utmaningar Elon Musk nu står inför. Hur hans förmögenhet är uppbunden i Tesla-aktier som riskerar att minska i värde om han tvingas sälja av delar för att finansiera en döende plattform.

Men det är inte bara nyheter om techvärlden jag avnjuter i sällskap Sean Rameswaram och de andra. I skrivande stund får jag också allt jag behöver om veckans mellanårsval förklarat för mig på samma träffsäkra sätt.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.