Pourmokhtari erkänner: hon duckar journalister

Avslöjar sig själv i privat konversation

Romina Pourmokhtari erkänner att hon undviker prata med specialiserade miljömedier.

Den 28 december lägger klimatprofilen Gurgîn Bakircioglu upp följande story på instagram:

“Försök smälta följande: Svenska gängmedlemmar har ställt upp på fler djupintervjuer än Sveriges klimat- och miljöminister det senaste åren. Pourmokhtaris otillgänglighet sedan hon tillträdde för över ett år sedan är inte bara olämplig, den är antidemokratisk”

Till Bakircioglus förvåning slajdar Pourmokhtari in i hans direktmeddelanden. Ministerns undrar vad klimatprofilen bygger sina påståenden på? Enligt henne har hon kontakt med medier varje dag.

Ministern erkänner

Okej, svarar Bakircioglu. Men du kan väl inte ha missat hur tidningar som Land och Lantbruk, Dagens ETC och Aktuell Hållbarhet sagt att det varit omöjligt att få en intervju med dig?

Konversationen går lite fram och tillbaka. Men till slut erkänner Pourmokhtari att hon undvikit medierna.

“Jag såg inga långa intervjuer i Smedjan, Kvartal eller Bulletin med rödgröna regeringens ministrar. Det är inte konstigt”.

Fel. Det är visst konstigt. Det gäller även fler tidningar, även Altinget har sagt att Pourmokhtari undviker dem.

För det första kan man konstatera att det är anmärkningsvärt att statsrådet tycker att det är okej att ministrar duckar medier som är ideologiskt annorlunda.

Haltande jämförelse

För det andra kan man varken kalla Aktuell Hållbarhet eller Altinget för rödgröna. AH ägs av Bonnier, som även äger Dagens Industri och Expressen. Vidare har alla tidigare miljöministrar intervjuats av AH, vilket innebär att Pourmokhtari är den första ministern som duckar mediet.

Och Altingets huvudägare i Danmark säger att de är politiskt neutrala och inte har någon ideologisk ståndpunkt.

Dagens ETC är däremot inte det, de är rödgröna. Men de har också funnits i medielandskapet i 10 år och har tusentals prenumeranter, något Bulletin knappt kan mäta sig med. Även jämförelsen med liberala Smedjan blir konstig då de sällan gör sådana intervjuer som AH, ETC och Altinget efterfrågar. Liknelsen med Kvartal blir också haltande då rödgröna profiler återkommande hörs i Kvartals poddar.

Regisserad presskonferens

Att ducka journalister är inte det enda Pourmokhtari gör, hon har även blockerat undertecknad på Instagram. Precis som utrikesminister Tobias Billström (M) har blockerat flera journalister på X, tidigare Twitter.

Billström och Pourmokhtaris behandling av journalister är inte lämpligt beteende från statsråd. Åtminstone inte i en demokrati. Dessvärre sprids det antidemokratiska giftet sig i hela Rosenbad.

När EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen kom till Sverige för att möta regeringen och skogsbolaget Stora Enso uteslöts miljörörelsen. Trots upprepade påtryckningar. När regeringen sedan bjöd in till presskonferens fick bara tre journalister ställa frågor.

Efteråt avslöjade Aktuell Hållbarhet att de reportrarna hade kontaktats på förhand. Presskonferensen var alltså bara ett skådespel, likt de presskonferenser som hålls i Putins Ryssland.

Klimatorganisationer ignoreras

Och det är inte första gången regeringen utesluter miljörörelsen. När klimat- och näringsdepartementet bjöd in till klimatmöte förra året fick varken Fridays For Future eller Greenpeace komma. Det fick däremot Circle K och Motormännen.

Pourmokhtari förklarar det med att hon vägrar träffa organisationer som agerar utomparlamentariskt. Hon refererar då bland annat till när Greenpeace skruvade ner Miljödepartementets skylt efter att regeringen sagt att departement skulle skrotas.

Något som enligt Greenpeace inte ens anmälts till polisen.

Att Pourmokhtari inte vill möta människor som bryter mot lagen är en lögn. Hennes egen chef, energiminister Ebba Busch (KD), har erkänt grovt förtal i sin uppmärksammade hustvist. Utöver det har flera av regeringens statssekreterare brutit mot strandskyddet. Och Pourmokhtari äger själv en t-shirt med texten: Göm en flykting, blir det olagligt göm två.

Kan bli terrorstämplade

När konversationen med ministern pågått ett tag erbjöd sig till slut Bakircioglu att fungera som en bro mellan Pourmokhtari och miljöorganisationerna.

– Jag är rädd att om vi inte bryggar mer så kommer aktivisterna bli terroriststämplade. Klimataktivister flyttar inte kokain över landsgränser, det är människor som vill ha framtid och ren luft, säger Bakircioglu.
Men då slutade ministern svara. Fyra veckor senare är Gurgîn Bakircioglu fortfarande ”left on read”. Även Altinget, Aktuell Hållbarhet och Dagens ETC:s intervjuförfrågningar är obesvarade.

Och vad händer samtidigt inne på Rosenbad?

Jo, nu vill regeringen höja straffen mot klimataktivister. Precis som Bakircioglu säger är aktivisterna nu ett steg närmare att bli sedda som terrorister. Det är inte en slump att det sker samtidigt som klimatpolitiken slaktas.

Vilket paradigmskifte.

-
Texten är justerad. I Bakircioglus återgivna citat står Land och Lantbruk nu där det tidigare stod Altinget.