Nya Karolinska kan aldrig bli en bra affär

Finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M) tillåts fortsätta slösa utan konsekvenser

Världens trettonde dyraste byggnad läcker. På Nya Karolinska sjukhuset i Stockholm flödar avlopp, pengar och nu även farlig strålning fritt. I går kom det fram att man uppmätt strålning från cancerbehandlingar ute i korridorer, källare och serviceutrymmen.

Inte alls strålande

Stockholmare bör vara upprörda eftersom de betalar för haveriet. Resten av Sverige kan se projektet som en varning och en uppvisning i misslyckat ansvarsutkrävande. Alliansen som har ansvar för skräcksjukhuset tillåts nämligen fortsätta slösa utan några konsekvenser.

Allt verkar glida av finanslandstingsrådet Irene Svenonius (M), som har haft högsta ansvar för spektaklet. Hon har varit jävig i inköp av konsulttjänster till Nya Karolinska och många förfäras över kostnader och misskötsel av sjukhuset. Ändå går det lika bra för Moderaterna nu som innan skandalen, och till och med bättre än innan förra valet. Det verkar helt enkelt inte gå in i skallen på stockholmarna att slöseriet är ett politiskt val.

Människan oviktig

De borgerliga styrande i Stockholms läns landsting har prioriterat marknaden över människan. Man har köpt in konsulter för miljonbelopp i stället för att lägga pengar på de anställdas arbetsmiljö, och gång på gång ignorerat vårdpersonalens varningar om teknik och system som inte fungerar. Sjukhusets första patient beskrev sin upplevelse som "mardrömslik", eftersom personalen var så stressad och upptagen med att krishantera tekniska problem att de inte fick tid för henne hur mycket de än ville.

I veckan gick Svenonius ut med att Stockholms läns landsting borde köpa upp bolaget som sköter driften av Nya Karolinska, förutsatt att det blir en "bra affär". Det är svårt att lita på landstingsmoderaternas sinne för affärer efter att ha sett notan för projektet hittills.

Dyrt och farligt

Kostnaderna för de misslyckade systemen och för själva byggnaden är bisarra. En ny vattenkran kostade 143 000 kronor, vilket är lika mycket som en undersköterskas lön i ett halvår. Att göra om en vanlig utgång till en nödutgång kostade en miljon. Moderaterna har blivit kostnadsblinda och helt tappat kontakten med den riktiga vårdpersonalen och deras behov.

Sjukhuspersonalen har börjat använda visselpipor för att kommunicera eftersom vanliga larm inte fungerat. Det finns inte tillräckligt med utrymme för att läkare ska kunna ringa känsliga samtal till patienter avskilt. Personalen har inte ordentlig tillgång till rum för vila innan nattpass. Trötta läkare som opererar på natten blir farliga läkare. Både personal och patienter offras alltså i snedprioriteringar.

Det är ett demokratiproblem att politiker inte tvingas lära sig av sina misstag. Gör man fel ska man ställas till svars.