Pim van Dorpel tar Sveriges tuffaste jobb

LO-medlemmarnas röst behövs i debatten

Om knappt två veckor tar Pim van Dorpel över som LO:s ordförande.

Nästa helg väljs Pim van Dorpel till ny ordförande för LO. Det är visserligen fortfarande bara ett förslag från en enig valberedning, men ska sanningen fram är det mest en formalitet. LO är inte Miljöpartiet och utrymmet för överraskningar inför öppen ridå är minimalt.

Om det här är första gången du möter namnet van Dorpel är du antagligen inte ensam. Fackliga företrädare förekommer sparsamt i medierna, och det gäller inte minst mindre förbund i servicebranscher. Som vice ordförande i Hotell- och restauranganställdas förbund har van Dorpel knappast funnits på redaktionernas telefonlistor.

En påminnelse

Det kan vara en påminnelse om vad LO egentligen är. En federation av 14 självständiga fackförbund. Och det stora jobbet görs inte på presskonferenser eller ens i centrala förhandlingar om nya kollektivavtal. De görs i det dagliga slitet med att försvara medlemmarna ute på arbetsplatserna. Ett arbete som sällan skapar rubriker.

Inte minst bland borgerliga opinionsbildare möter man ibland bilden att LO först och sist skulle vara något slags underavdelning till det socialdemokratiska partiet. Och en källa till pengar. Det avslöjar en bottenlös okunnighet om fackföreningsrörelsen och om hur vårt samhälle fungerar.

Ett steg för LO

På LO-kongressen nästa helg lämnar LO-ordföranden Susanna Gideonsson över klubban till Pim van Dorpel från Hotell- och restaurangfacket.

När Susanna Gideonsson för fyra år sedan valdes till LO:s ordförande kallade vi det en milstolpe för LO. Som tidigare ordförande i Handels blev hon den första ordföranden från den privata servicebranschen.

Nu kommer hon alltså att lämna över till ännu en ordförande från den privata servicebranschen, kocken Pim van Dorpel. Det har betydelse.

Själv säger han till Dagens Arena att han kommer till jobbet med erfarenhet av hur det kan vara att arbeta fackligt på små och medelstora företag. Han vet hur utsatta de anställda kan vara.

Just på arbetsplatser som restauranger är den fackliga organisationsgraden ofta låg. Och många företag saknar kollektivavtal.

Helt ny kvartett i ledningen

Den helt nya LO-ledning som väljs nästa helg kommer förutom ordföranden att bestå av två vice ordföranden, Louise Olsson från Elektrikerna och Jessica Leiding från Kommunal. Dessutom föreslås Veli-Pekka Säikkälä från IF Metall till avtalssekreterare.

Kvartetten kommer i vart fall att ha två uppgifter framför sig. Att lyfta LO-förbundens medlemmars vardag och villkor i samhällsdebatten. Och att stärka samarbetet mellan förbunden, inte minst för att organisera fler.

Förväntningarna är stora. Men när scenljuset om knappt två veckor slocknar i kongresshallen på Waterfront i Stockholm handlar mycket om vilket stöd den nya ledningen får av LO:s medlemsförbund.

En enig valberedning är en bra början.