TAPPA 2 KILO PÅ 7 DAGAR

Uppdaterad 2019-07-15 | Publicerad 2013-01-14

Med en raw food-detox ger du inte bara kroppen en rejäl reningskick. Härliga bieffekter är även ökad livsenergi, ny lätthet i kroppen och att du blir av med humörsvängningar, sötsug och de där extrakilona från i julas.

Exklusivt för Wellness har Karin Haglund, författare till nya boken ”Karins gröna värld”, satt ihop ett läckert detoxprogram på 7 dagar.

 Text: JULIA FORS

 Foto: MARIA LJUNGQVIST,

 KARIN HAGLUND,

 ANDERS HAGLUND

Raw food är mat baserad på färska grönsaker, frukter, bär, groddar, nötter, frön, alger, kallpressade oljor och örter som inte har blivit upphettade till mer än 40 grader. För många svenskar har det råa sättet att äta blivit en livsstil, men även om du inte är helfrälst kan en veckas raw kost ge din kropp en detox som ger kroppen en välbehövlig semester på insidan.

– Raw food baseras på mycket vätskerik mat som grönsaker, frukt och bär vilka alla har en renande effekt på kropp­en. Vätskerik mat är också lätt för kropp­en att ta hand om, jämfört med till exempel kött och hårt stekt eller grillad mat, säger Karin Haglund till Wellness.

– Eftersom matsmältningen kostar mest energi i kroppen kan man genom att äta på ett sätt som stöttar och underlättar för matsmältningen lägga den värdefulla energin på att bygga upp, stärka och rena kroppen. Raw food är också väldigt naturligt rikt på vitaminer, mineraler och antioxidanter. Kosten är överlag även alkalisk, vilket hjälper till att balansera pH-värdet och rena kroppens inre miljö. 

Varför är det viktigt att balansera pH-värdet i kroppen när man detoxar?

– Liksom naturen och våra sjöar är beroende av ett optimalt pH-värde för att fungera och frodas behöver också vi ett optimalt pH i våra kroppar för att vi ska fungera så bra vi kan, säger Karin.

– En frisk kropp med ett bra pH-värde har också lättare att stå emot virus, svamp och bakterier. I dag har vi mycket runt omkring oss som skapar syra i våra kroppar, till exempel kosten vi äter och vad vi dricker.

Hur lägger man upp en veckas raw food-detox?

– Basera största delen av det du äter på ekologiska grönsaker och gärna en stor del i flytande form som gröna smoothies, färskpressade juicer och goda soppor.

Avokado och bra kallpressade eko­logiska oljor kan du tillsätta till dina sopp­or och sallader. Kom ihåg att hjälpa kroppen med att dricka mycket vatten, gärna med citron eller lime i.

Att detoxa handlar inte om att fasta utan om att boosta kroppen med näring samtidigt som du besparar kroppen från att äta syrabildande mat och dryck och annat som inte är optimalt för dig.

Därför kan du äta många gånger under dagen, du behöver inte gå hungrig.

Eget ingefärste är både gott och enkelt att göra själv med färsk ingefära, varmt vatten och pressad citron. Animaliska produkter som kött, kyckling, fisk, mjölk och ägg samt socker och vetemjölprodukter bör undvikas under din detox liksom kaffe, kolsyrad dryck och alkohol som är försurande. Prioritera också vardagsmotion, vila och god sömn.

Att äta raw food handlar framförallt om att förbättra sin hälsa men kan man gå ner i vikt samtidigt?

– Ja, absolut. En detoxande raw food-kost hjälper kroppen till balans och en frisk kropp i balans är varken över- eller underviktig. Därför kommer raw food-kosten att hjälpa dig att gå ner i vikt om du har övervikt att bli av med. Hur mycket är individuellt, men ett par kilo på en vecka kan du mycket väl gå ner om du behöver det.

Vad för typ av råvaror och kost­tillskott bör man köpa upp sig på?

– Generellt gäller så mycket färska ekologiska grönsaker som möjligt med stort fokus på det gröna. Spenat, broccoli, grönkål, savojkål, persilja, gurka, brysselkål men också andra grönsaker som rödkål, fänkål, rödbetor och avokado. Men självklart beror det lite på säsong också. Nu på vintern får vi tyvärr inte alltid tag på de bästa, färskaste grönsakerna. Bra kosttillskott är så kallade greens-produkter som innehåller torkat vetegräs, spirulina, chlorella och andra klorofyll­rika växter. Ekologiskt raw hampaprotein är också bra.

Kan man göra festliga recept även om det är detoxmat?

– Definitivt, många av recepten i min bok är både goda och har en detoxande och renande effekt. Till exempel raw food-pizza, fräscha matiga sallader med krämiga dressingar och olika pastarätter med zucchinispagetti som bas. Du kan faktiskt också äta raw desserter under en detoxperiod, som till exempel olika nöt- och fröbollar, hallonglass eller chokladmousse med avokado. Men den mest detoxande maten är baserad på färska grönsaker, bär, gröna smoothies, juicer och raw grönsakssoppor.

Hur är det med kaffe och alkohol?

– Jag tycker definitivt att man bör hålla upp med syrabildande drycker som kaffe och alkohol under en detoxperiod. Testa att byta ut morgonkaffet mot en färskpressad grönsaksjuice och märk hur mycket piggare du blir. Själv har jag valt att inte dricka varken kaffe eller alkohol.

Finns det några biverkningar av att äta raw food i en vecka?

– Ja, mängder av positiva biverkningar! Eventuellt kan du också märka att du behöver gå på toaletten lite oftare och att magen har lite svårt för vissa råa grönsaker. Men häng i, tugga maten ordentligt eller mixa flytande smoothies eller soppor så stöttar du hela kroppen och underlättar för din matsmältning.  Överlag kommer du märka att du blir mycket piggare, lättare och upplever en högre energinivå. Många märker hur magen fungerar bättre och hur nöjd man är efter att man ätit, kroppen har fått så mycket näring att det där suget efter något mer ofta försvinner helt. Den eventuella tröttheten efter måltider försvinner också. Även hud och hår får en ny lyster och det är lättare att uppnå sin idealvikt.

Kom igång

Bra köks­utrustning underlättar. Mixer, matberedare, bra knivar och så vidare.

Gör flera portioner åt gången så att du alltid har mat i kylen.

Fyll upp kylen och frysen med massvis av färska grönsaker, bär, frukter, avokado, kallpressade oljor och ekologiska frön och nötter.

Så lägger du upp din detox

Satsa på att äta raw mat under minst sju dagar. Känns det svårt kan du lägga till lite vegetariska alternativ, som quinoa, ångkokta grönsaker och råris.

Ät cirka fem mål om dagen, men lyssna på alla kroppens signaler. För när kroppen blir mer balanserad blir det också lättare att tolka hur mycket och hur ofta just du behöver äta.

FRUKOSTAR: Smoothies av alla slag med frökex och pålägg, som till exempel mosad avokado, groddar och paprika, och ingefärste. Blåbärsgröt på blötlagt bovete och blåbär med nöt- och frömjölk.

LUNCHER: En matig sallad med spenat, marinerad broccoli, linsgroddar, pumpafrön och avokado med rå pesto och grönsakschips. Raw-pizza på frö- och nöt­botten. Pasta eller lasagne på zucchini­ med tomatsås eller pesto. Pumpa­fröpaj.

MIDDAGAR: Rödbetsburgare. Tacowraps i salladsblad med tacofärs på valnötter, morötter och kryddor med guacumole och salsa. En smarr­ig grönsakssoppa.

MELLANMÅL: Färskpressad juice, smoothie eller avokado. Grönsakstavar av morötter, paprika, gurka och rå blomkålsbuketter med raw röra.

   Du kan också ta med en snackspåse i väskan med blandade frön, nötter, gojibär och mullbär.

   Fikasugen? Gör en sats av raw godsaker och frys in det som inte äts upp. Perfekt att ta fram vid ett senare tillfälle.

Karins recept:

THAISALLAD MED BROCCOLI

2–4 portioner

Matig sallad som går snabbt att göra.

Du behöver:

1 broccoli

¼ vitkålshuvud

2 morötter

1 kruka koriander

0,5 kruka basilika

0,5 kruka mynta

Dressing:

0,75 dl sesamolja

1 msk limesaft

0,5 msk agavesirap

1 tsk färsk finhackad chili (cirka 4 cm)

1 tsk finriven ingefära

1 vitlöksklyfta

1,5 krm salt

Gör så här:

1. Börja med att göra dressingen. Finhacka chili, riv ingefära, pressa vitlöken och blanda sedan ihop alla ingredienser.

2. Dela broccolibuketterna i mindre delar och finhacka broccolistjälken. Lägg all broccoli i skålen med dressingen och massera in dressingen ordentligt.

3. Finstrimla vitkål och skala sedan remsor av morött­erna med hjälp av en potatis- skal­are. Blanda ner allt i skålen och massera sedan in dressingen ordentligt med dina händer.

4. Tillsätt färsk koriander, basilika och mynta. Strö gärna lite sesamfrön över sallad­en innan servering.

ZUCCHINISPAGETTI MED TOMATSÅS

3–4 portioner

Enkel och god pastarätt på grönsaker.

Du behöver:

2 stora zucchinier

Tomatpastasås:

4 tomater

10 soltorkade tomater

1 kruka basilika

¼ liten rödlök

1–2 vitlöksklyftor

1 tsk torkad oregano

0,5 tsk agavesirap

1–2 cm färsk chili eller jalapeño

1 krm finhackad färsk ingefära

Pumpaparmesan:

1 dl pumpafrön

salt

Gör så här:

1. Gör spagetti av zucchini med hjälp av en spiralizer eller skala pasteremsor med en potatisskalare.

2. Blötlägg gärna de soltorkade tomaterna i 20–30 minuter så blir de lättare att mixa. Mixa sedan alla ingredienser i en matberedare. Smaka av, krydda eventuellt med lite salt.

3. Mal pumpafrön och tillsätt lite salt.

4. Blanda zucchinispagettin med pasta­såsen. Toppa med pumpaparmesan. Servera med en stor sallad.

KRÄMIG SPENATSOPPA

2 portioner

Går lätt att förbereda på morgonen och ta med och äta på lunchen. Servera gärna med linfrökex.

Du behöver:

5 dl färsk spenat

3 dl vatten

1,5 avokado

1 gul paprika

4 soltorkade tomater

¼ lök

1 vitlök

1 tsk limesaft

1–2 krm salt

färska örter som basilika, persilja och oregano.

Gör så här:

1. Dela paprika och lök i mindre bitar.

2. Mixa alla ingredienser utom avokado i en mixer till en slät soppa.

3. Tillsätt avokado och smaksätt med färska örter och salt, mixa igen.

KARINS GRÖNA

1 portion

Smoothie med klorofyll.

Du behöver:

1 avokado

1 påse färsk spenat (cirka 70 gram)

0,5 skalad lime

2–3 dl vatten

Gör så här:

1. Mixa alla ingredienser i en mixer. Vill du ha den mer drickvänlig så tillsätt bara lite mer vatten.

HALLONGLASS

2 portioner

Nyttig glass som passar till fika, mellanmål eller dessert.

Du behöver:

1 paket frysta hallon

(cirka 250 gram)

0,5 avokado

0,5 tsk äkta vanilj

Gör så här:

1. Tina hallonen i 10–15 minuter.

2. Mixa sedan hallon, avokado och vanilj i en mixer.

3. Servera hallonglassen direkt.

Följ ämnen i artikeln