Matlåda – goda rätter och smarta tips

Matlåda recept – inspiration för mat på jobbet

avNina Kindbro, Veronica Larsson

Foto: Ulrika Pousette
Perfekt i lunchlådan. Blomkålssoppa, bananpannkakor och lax.

Vad ska jag laga för mat? Ibland tar idéerna helt enkelt slut. Så bra då att kostrådgivaren Ulrika Davidsson skrivit kokboken, Kickstarta med Ulrikas matlådor, och bjuder på nyttiga, snabba och goda måltider som dessutom funkar alldeles utmärkt att ha med i matlådan.

Ulrika Davidsson bästa recept för matlåda och frukost

Tillhör du de som är sugna på att komma igång med matlåda men behöver lite hjälp på traven? Eller är du redan matlådefrälst men saknar inspiration? Kostrådgivaren Ulrika Davidsson är en av Sveriges mest kunniga och populära kost- och hälsoprofiler. I kokboken Kickstarta med Ulrikas matlådor, Bonnier Fakta, vill hon få fler att upptäcka fördelarna med matlåda.

– Det finns två kategorier av människor – de som alltid har med sig matlåda och de som alltid köper lunch ute. Jag vill få fler att upptäcka fördelarna med matlåda och visa att det varken behöver vara krångligt eller tidskrävande. Genom smarta recept blir matlådan lätt den godaste lunchen och dessutom får du stenkoll på vad du stoppar i dig. Många tänker kanske inte på att snabbmat och färdigmat ofta innehåller många tillsatser, dåliga fetter, mycket socker och snabba kolhydrater, säger Ulrika. 

– I min bok visar jag hur man snabbt fixar en ”to-go” frukost, en hälsosam lunchmatlåda samt ger tips på bra mellanmål att ta med till jobbet, skolan eller när du är på resande fot. Du investerar inte bara i din hälsa utan sparar en massa tid och pengar också.

  • Du tipsar om bra ingredienser och enkel och god mat att ta med sig. Men vad ska man absolut inte ha i matlådan?

– Mat som inte ger energi utan snarare tar energi är inget jag rekommenderar. Exempel på detta är snabba kolhydrater som allt för söta rätter, snabbmakaroner, vitt ris, potatismos, mackor. Anledningen är att dessa snabba kolhydrater påverkar blodsockret och man blir hungrig efter ett tag och ofta blir sugen på något sött.

  • Varm eller kall matlådemat?

– På sommaren är det härligt med en mättande och fräsch sallad eller wrap. Men på vintern är det godare med något varmt.

  • Vilket är ditt favoritrecept ur boken och varför?

– Jag älskar omelettwraps för det är oerhört mättande, gott och lätt att äta på stående fot.

  • Till sist, hur får du härligt hemma?

– Bra musik, tända ljus och tid att laga en god middag och sen njuta!

Foto: Ulrika Pousette
Ulrika Davidsson har skrivit en ny kokbok, Kickstarta med Ulrikas matlådor, Bonnier Fakta.

4 smarta skäl till att ta med matlåda till jobbet

  1. Spara tid. Inget flängande och köande på stan – allt ligger i matlådan, och ibland har du dessutom flera matlådor klara på samma gång. Du behöver inte fundera på var och vad du ska äta.

  2. Ingen skräpmat. Inga konstiga råvaror och tillsatser. Snabblagad, god mat som boostar din hälsa med rätt sorts energi.

  3. Spara pengar. Din matlåda är rena rama spargrisen. Att äta oplanerat eller ute brukar kosta en del. Är ni dessutom två eller fler i hushållet blir det betydligt mer kvar i plånböckerna med hemlagat i matlåda.

  4. Smart för miljönInget onödigt matsvinn när du planerar i förväg.  Inga fler engångsplastlådor. Allt ligger i din matlåda som kan användas om och om igen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Recept

Lunch