Att lägga ner ”Young royals” nu var en bra idé

– men fansen lär inte bli besvikna på den sista säsongen

Uppdaterad 2024-03-12 | Publicerad 2024-03-11

TV-RECENSION Det svenska tonårsdramat ”Young royals” har blivit en stor succé för Netflix och går nu in på sin slutspurt.

Speciellt rafflande är det inte, men fansen lär älska det ändå.

Betyg: 2 av 5 plusBetyg: 2 av 5 plus

Young royals

Netflix

Säsong 3, del 1-5

Av Lisa Ambjörn, Lars Beckung och Camilla Holter, med bl a Edvin Ryding, Omar Rudberg, Malte Gårdinger, Frida Argento, Nikita Uggla, Pernilla August, Marie Robertson, Leonard Terfelt, Samuel Astor, Nathalie Varli.


TONÅRSDRAMA Det här unga dramat om kärlekshistorien mellan kronprinsen Wilhelm (Edvin Ryding) och den helt vanliga människan Simon (Omar Rudberg) har blivit en (kanske lite oproportionerligt stor) internationell hit och något av ett fenomen.

Nu kommer den tredje och sista säsongen och Netflix suger ut allt de kan ur hajpen genom att först släppa de fem första avsnitten, och sedan komplettera med det sista en vecka senare, tillsammans med en dokumentär om serien.

Spoilerskräcken är total och de mest triviala saker, i paritet med ”Nämn inte att Simon lägger ut en bild på Instagram där han äter en banan” och ”Berätta inte vad den nya studievägledaren heter och varför hen har ont i huvudet” har skrivits ner på den lista över rikshemligheter som vi kritiker har att förhålla oss till.

”Young royals”

Så jag säger inte så mycket mer om handlingen än att den mestadels kretsar kring dessa tre spår:

Wille och Simon är kärare än någonsin och är nu också helt öppna med sitt förhållande. Men kommer deras relation att överleva omvärldens kritiska blick och det faktum att de kommer från två helt olika världar?

Det är, av onämnbara anledningar, allmänt krisläge på den anrika internatskolan Hillerska. Och den nya, tillförordnade rektorn med det fantastiskt snofsiga namnet Vanessa Hamilton (Marie Robertson) är av den typ som tar i med hårdhandskarna.

Och Simons syster Sara (Frida Argento), som har hamnat i onåd hos de flesta, söker sig till sin inte helt pålitliga pappa (Leonard Terfelt).

En av ”Young royals” styrkor har från början varit den fina kemin mellan huvudrollsinnehavarna, och den är intakt. Men skådespeleriet är diplomatiskt uttryckt ojämnt, och i sin tredje säsong börjar serien dessutom bli tjatig.

Premissen med en ung man av börd och en ung man av folket var lite fiffig från början, men nu när den är etablerad sedan länge blir ”Young royals” allt mer av ett generiskt tonårsdrama som närmast pliktskyldigt och aningen fantasilöst checkar av de gamla vanliga boxarna – näthat, missbruk, ätstörningar, rasism, kränkningar och så vidare – till tonerna av poppig musik.

Fansen får det de vill ha och lär inte bli besvikna. Men att runda av nu var verkligen ingen dålig idé.


”Young royals” har säsongspremiär på Netflix den 11 mars.