Tobias Baudin: Kristersson måste ta hjälp

Publicerad 2023-12-26

Ännu en statssekreterare i regeringen misstänks ha brutit mot strandskyddet.

Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna, ifrågasätter Ulf Kristerssons förmåga att rekrytera till tunga poster.

– Han måste ta hjälp så att det inte kan hända igen i framtiden.

På juldagen kunde Aftonbladet avslöja att kabinettssekreterare Jan Knutsson anlagt en brygga vid sitt sommarhus utan tillstånd.

En utredning pågår och Länsstyrelsen i Södermanland överväger att polisanmäla.

Jan Knutsson är kabinettssekreterare på utrikesdepartementet och utrikesminister Tobias Billströms närmaste man.

Han är den andra statssekreteraren i Ulf Kristerssons regering som misstänks ha brutit mot strandskyddet.

Tidigare har Kristerssons statssekreterare Johan Jakobsson uppmärksammats för sin brygga i Stockholms skärgård.

I början av året avgick Kristerssons dåvarande statssekreterare PM Nilsson. Detta efter att det kom fram att han dömts för tjuvfiske av ål i Karlskronas skärgård.

PM Nilsson, Johan Jakobsson och Jan Knutsson – tre statssekreterare med svajig koll på reglerna.

– Man kan ju nästan tycka att det är svårt att hålla sig för skratt. Det här är tredje gången statsministern misslyckas med rekryteringen av sina närmaste medarbetare, säger Tobias Baudin, partisekreterare för Socialdemokraterna.

– Men man blir också orolig, för att Sverige befinner sig i ett utsatt läge. Vi måste börja ifrågasätta statsministerns förmåga att rekrytera statssekreterare som inte har ett bagage av att ha brutit mot de lagar som är stiftade av politiker.

”Vad finns mer i bagaget?”

Baudin säger att Ulf Kristersson måste vara tydlig med vad han har vetat om, och berätta hur rekryteringen av hans statssekreterare gått till.

Ulf Kristersson.

– Om han visste om det, då måste vi ställa frågan, varför måste vanligt folk följa lagar som regeringens tyngsta medarbetare kan bryta? Om det inte kommit fram, vilka bakgrundsanalyser gör man?

– Vad kan mer finnas i bagaget när så här uppenbara saker kan slinka förbi?

”S har inget bra track-record”

Aftonbladet har sökt statsminister Ulf Kristersson för en kommentar.

Hans pressekreterare Susanna Silverskiöld skriver i ett sms att Socialdemokraterna borde ”ligga lågt i frågan om statssekreterares lämplighet”.

”Stefan Löfvens statssekreterare fick avgå efter att rikets säkerhet äventyrats under Transportstyrelseskandalen, då sekretessbelagda uppgifter röjdes för främmande makt. Den personen bedömde sedan Magdalena Andersson som lämplig att utse till sin egen statssekreterare med ansvar för Sveriges krisberedskap”.

”Baudin borde se sig själv i spegeln, hans parti har inget bra track-record vad gäller detta. Både Knutsson och Jakobsson har agerat efter vad de trott var rätt vad gäller en brygga.”

Tobias Baudin (S) ställer sig frågande till Kristerssons rekryteringskunskaper.

”Kristersson skickar fram pressekreterare”

Tobias Baudin säger att han ”självklart inser att det kan hända saker”.

– Nu är det på väldigt kort tid, ett års tid, tre statssekreterare som jobbat nära statsministern där det har blivit helt fel.

Hur gör ni när när ni rekryterar?

– Det görs väldigt tunga bakgrundskontroller och intervjuer på ett väldigt rigoröst sätt. Men här pratar vi också om kabinettssekreterare, en av Sveriges allra tyngsta politiska roller. Finns det mer att berätta borde Kristersson göra det hellre än ett media ska behöva avslöja statssekreterare på löpande band.

– Sen att han skickar fram en pressekreterare, det får han själv fundera igenom.

Det är svårt, det här med bryggor. Det här är Johan Jakobssons trädäck, som utreds som miljöbrott.