Muslimer efter Åkessons rivningsutspel: ”Låter som Hitler”

Publicerad 2023-11-26

FITTJA-HALLUNDA. Jimmie Åkesson vill riva moskéer.

Männen i Fittja moské håller inte med.

– Det låter som 1930-talets nazister. Det är samma retorik som Hitler använde mot judarna, säger Abdirashid Ahmed.

I ett rum på nedervåningen i Fittja moské söder om Stockholm träffar vi ett tiotal män dagen efter Jimmie Åkessons krav på att riva moskéer och avlyssna dem.

När vi kommer in väntar männen på dagens tredje bön, Asr, och pratar om Åkesson:

– Jag lyssnade på hela hans tal i går kväll. Det var 40 minuter. Han tog inte upp klimatet eller några andra stora frågor, pratade bara om sitt hat mot muslimer och palestinier. ”Varför ska vi hjälpa svenskar i Gaza?” undrade han, och verkade tycka att de lika gärna kan dö, säger Abdirashid Ahmed, som kommer från Somalia.

Männen i rummet konstaterar att de inte är turkiska eller somaliska muslimer, utan svenska muslimer:

– Vi är inte vem som helst, vi har byggt Sverige sedan 1960-talet och har lika mycket rättigheter som alla andra. Själv kom jag hit från Turkiet 1973. Nu är vi snart över en miljon muslimer i Sverige, säger moskéns ordförande Ismail Okur och fortsätter:

– Kungen och drottningen kom hit den 4 maj 2013. Jag gav honom en svensk koran och Silvia fick en islamisk historia. Kungen tog av sig skorna själv, det gör inte Erdogan.

Selal Bulduk tror att Åkessons prat om rivning bara är första steget:

– Han vill ta medborgarskapet från de som inte sköter sig. Tänker han utvisa oss alla? Tar han bort alla muslimer från Sverige får han själv jobba i vården.

”Här uppfostras goda människor”

Kvart i ett går vi en trappa upp till männens bönesal, där Asr inleds klockan 12:52.

Bönen för ett 50-tal närvarande män leds av imamen medan några småpojkar leker på den röda heltäckningsmattan längre bak i rummet och en liten flicka i glitterkjol springer runt i cirklar. Rummet stillnar under bönen och dagsljuset silar in genom fönstren över det turkiska, mönstrade kaklet på väggarna.

– Här har vi vårt sociala liv. Det här är inget ställe där man uppfostrar terrorister. Det är ett ställe där man uppfostrar goda människor, säger Ali Mermer, som är på plats med sin 9-årige son Emin.

– Här träffar han jämnåriga och lär sig hur man gör för att vara en kärleksfull människa, säger pappa Ali.

Ismail Okur konstaterar att inga kvinnor är på plats denna söndag, men att många kvinnor brukar vara här under fredagsbönen.

– I dag lagar de mat och ber hemma, säger han.

Får de komma hit om de vill på söndagar?

– Ja. I våra hem har kvinnorna mer makt än vi, de är inte förtryckta, säger Ismail Okur.

När vi går skickar han med en hälsning till Sverigedemokraternas ledare:

– Hälsa Jimmie Åkesson att han kan göra studiebesök här med sina partikamrater, så får vi visa honom vad vi håller på med.

”Hälsa Jimmie Åkesson att han kan göra studiebesök här med sina partikamrater”, säger Ismail Okur, ordförande för Fittja moské.

I Hallunda centrum några kilometer bort hittar vi en ung muslimsk kvinna, som tycker det är rätt skönt att kvinnor och män ber var för sig i moskéer.

Jasmin Uygur är upprörd över Jimmie Åkessons rivningskrav:

– Det är faktiskt fruktansvärt, det är hets mot folkgrupp. Alla ska kunna leva fritt och ha sin religion.

SD-ledaren vill att moskéerna ska avlyssnas också?

– Det är islamofobi. Hur skulle det kännas om jag blir avlyssnad av staten, när jag vill be och känna den fridfulla stämningen? Det låter inte rimligt. Då tycker jag att alla religiösa platser ska avlyssnas, säger Jasmin Uygur.