Polisen: "Tiggarna omsätter miljoner"

Uppdaterad 2015-05-19 | Publicerad 2015-05-18

Men campingägaren säger att polisen har fel

150 organiserade tiggare omsätter över 10 miljoner och har betalat 1 miljon för att bo på camping, enligt polisen i Hälsingland.

Men enligt campingplatsen är det inte sant.

– En miljon? Det stämmer inte på långa vägar.

Polisen i Hälsingland har redogjort för sina spaningar av organiserat tiggeri inför riksdagen. Rapporten baseras på en tre veckors insats i ett läger för EU-migranter i mars.

– Vi ser att det finns en organisation. Det är samma människor som skjutsar ut dem varje morgon, det finns människor som går runt och samlar upp pengarna från dem som sitter på gatorna, säger Lars Fredin, tillförordnad polisområdeschef i Norra Gävleborg till Hela Hälsingland.

"Tio miljoner på ett år"

Runt 150 EU-migranter bor sedan ungefär ett och ett halvt år på en camping utanför Söderhamn. Boendet beräknas ha kostat över en miljon kronor.

De har köpt ett 50-tal begagnade bilar som används för att åka iväg och tigga, ibland upp till Sundsvall, västerut till Falun och söderut så långt som Västerås.

EU-medborgarna i lägret säger till polisen att de tjänar runt 300 kronor per dag på tiggeriet. Polisen har gjort en uträkning baserat på det och kommit fram till att tiggarna omsätter över 10 miljoner kronor på ett år. Men polisen kan inte bevisa att någon annan än tiggarna själva får pengarna. De har fått uppgifter om både det ena och det andra.

Oklart vem som tar pengarna

Brottslighet som olaga hot, människohandel och prostitution kan förekomma i lägret. Polisen har fått höra om fall där unga män tvingats lämna ifrån sig sina pass. Det finns en anmälan om en kvinna som tvingats till prostitution. Men polisen har svårt att utreda anmälningarna.

De har ingen tilltro till myndigheterna, enligt Lars Fredin.

– Vi tror att många är i utsatta situationer och behöver hjälp. Men vi kan inte göra så mycket mer än att försöka utreda. Därför tror jag att det behövs politiska beslut, även om det är obehagliga politiska beslut.

Flera barnfamiljer

När Aftonbladet ringer upp campingplatsen får vi en annan bild av lägret. Där bor just nu ett 40-tal personer från Bulgarien, mestadels barnfamiljer, säger mannen som driver campingen.

– Min uppfattning av de som bor här är att det är olika familjer. De bor så i husen och åker ut familjevis när de åker ut på morgonen.

Från hans synvinkel är det mycket som inte verkar stämma i artiklarna om polisens rapport. Enligt polisen är EU-migranterna 150 stycken, men så många har de aldrig varit.

– Som mest var de i slutet av januari. Då var det 120 och utav dem var 45 barn.

"Stämmer inte på långa vägar"

Han säger också att de första checkade in på campingen i augusti, för nio månader sedan. De ska alltså inte ha bott där i ett och ett halvt år.

Han berättar att polisen var på campingen och tittade i mars, tillsammans med räddningstjänsten, socialtjänsten och miljökontoret. Men när han läste om detta kände han inte igen sig.

Han säger sig inte veta var polisen fått uppgiften om att EU-migranterna skulle ha betalat över en miljon kronor för boendet på campingen.

– Mig har de inte pratat med så jag vet inte hur de kommit fram till det. En miljon? Det stämmer inte på långa vägar, säger han.

Enligt honom rör det sig i stället om ungefär 350 000-400 000 kronor.

Aftonbladet har sökt polisområdeschefen Lars Fredin.

Fotnot: Polisen backade senare samma dag från uppgifterna om att det handlar om organiserat tiggeri. Polisområdeschefen i Gävleborg, Liselotte Ström, sa till Expressen att hon inte visste var siffran tio miljoner kommit ifrån.