Ny praxis gör att hundratals ensamkommande skickas hem

Uppdaterad 2016-09-29 | Publicerad 2016-09-26

Hundratals ensamkommande flyktingbarn får just nu avvisningsbeslut, rapporterar Ekot. Detta trots att barn inte får skickas tillbaka till länder som saknar ordnat mottagande.

Ändrad praxis hos Migrationsverket gör att förbudet kringgås – genom att personerna avvisas efter att de har fyllt 18 år.

Minderåriga som söker asyl i Sverige får inte skickas tillbaka till länder där det inte finns ett ordnat mottagande. Trots det får flera hundra ensamkommande barn från sådana länder nu avvisningsbeslut enligt en ny praxis hos Migrationsverket, rapporterar Ekot.

Enligt asylreglerna får inte minderåriga skickas tillbaka till länder där det inte finns ett ordnat mottagande. För vuxna är reglerna annorlunda. En ny praxis hos Migrationsverket gör att flera hundra ensamkommande barn från sådana länder just nu får avvisningsbeslut, rapporterar Ekot.

– Kontentan i beslutet är att de behåller mig här tills jag blir 18, sedan skickar de mig till Afghanistan, säger 17-årige Mohammad Nabavi, som fått avslag på sin asylansökan, till SR.

De kommande åren kan flera tusen ensamkommande barn få avvisningsbeslut som verkställs när de fyller 18, uppger Migrationsverket för Ekot.

Hade fått stanna tidigare

Hade dessa minderåriga behandlas enligt den gamla praxisen hade de med stor sannolikhet fått stanna i landet.

– Tidigare var det så att om det inte fanns ett skyddsbehov för ett ensamkommande barn som inte hade något ordnat mottagande i hemlandet beviljades barnet uppehållstillstånd, även om barnet var 17 år och 10 månader gammalt, säger Kjell-Terje Torvik på Migrationsverket till SR.

Tillfälliga uppehållstillstånd

Den nya praxisen slås fast i ett internt dokument från myndighetens rättsenhet daterat den 7 juli. 16- och 17-åringar som inte bedöms ha asylskäl kan få tillfälliga uppehållstillstånd och avvisas när de blir 18, rapporterar Ekot.

De som är över 17 och ett halvt år kan som Mohammad Nabavi få avvisningsbeslut med uppskjuten verkställighet. Helt enligt utlänningslagen, enligt Migrationsverket.

– Om hindret mot verkställighet är tillfälligt, då behöver tillstånd inte beviljas, säger Kjell-Terje Torvik till radion.

Det flyr de från – och så många får stanna i
Sverige

 PLUS:  Svensk asylpolitik