Universitetssjukhus i stabsläge efter legionella

Publicerad 2024-01-29

Universitetssjukhuset i Linköping. Arkivbild.

Legionella har upptäckts på Universitetssjukhuset i Linköping.

Nu går sjukhuset upp i stabsläge efter att spår av bakterien hittats i ett rörsystem.

– Det har påvisats legionella i en begränsad del av ett rörsystem, bekräftar Eva-Mari Löfqvist på Region Östergötlands pressjour för Corren.

Universitetssjukhuset i Linköping har gått upp i stabsläge efter att man upptäckt legionella i sjukhusets rörsystem under måndagskvällen, rapporterar Corren.

– Det har påvisats legionella i en begränsad del av ett rörsystem, bekräftar Eva-Mari Löfqvist på Region Östergötlands pressjour för tidningen.

Löfquist uppger att det inte ska röra sig om någon fara för patienterna på sjukhuset.

Går upp i stabsläge

Upptäckten gjordes under måndagskvällen, men Eva-Mari Löfquist vill inte gå närmre in på hur legionellan hittades.

– Det kan inte jag svara på. De som jobbar måste jobba med det som ska göras nu, så jag har inte mer uppgifter i kväll, säger hon till tidningen.

För att kunna ta fram en handlingsplan så sjukhuset kan åtgärda problemet behöver man gå upp i stabsläge – den första av tre beredskapsnivåer. Beredskapen innebär att en en särskild sjukvårdsledning nu följer händelseutvecklingen och vidtar nödvändiga åtgärder.

Hittades på annat sjukhus

I december upptäcktes legionella på ett annat sjukhus i samma region. Förhöjda värden av bakterien hittades på Vrinnessjukhuset.

Under 2023 rapporterades totalt 182 fall av legionellainfektion i Sverige.

2022 insjuknade rekordmånga svenskar i legionella – 216 personer. Det största utbrottet orsakades av en elektrisk värmekamin på ett hotell.

Följ ämnen i artikeln