Demoskop: Svenskarna vill ge mer stöd till Ukraina

Uppdaterad 2024-01-08 | Publicerad 2024-01-05

Åtta av tio svenskar vill behålla eller ge mer stöd till Ukraina.

Det visar en undersökning från Aftonbladet/Demoskop.

– Medelålders män i Mellansverige och norra Sverige sticker ut, säger Johan Martinsson, opinionschef på Demoskop.

Följ ämnen
Ukraina

Det är ett spänt läge i världen och i Sverige. En höjd terrorhotnivå mot Sverige på hemmaplan samtidigt som krig pågår i Gaza och Ukraina.

Men i den dystra bilden finns ljusglimtar. Svenska folkets stöd till Ukraina står sig fast. Och många vill öka stödet.

Mindre än var tionde vill ge mindre

Omkring 40 procent av svenskarna tycker att det nuvarande stödet till Ukraina är lagom. Och 43 procent tycker det borde ökas. Det visar nya siffror från en undersökning gjord av Aftonbladet/Demoskop. Undersökningen har gjorts inför årets Folk och Försvar som går av stapeln under söndagen.

Det är första gången man ställer frågan om nivån på stödet och uppslutningen är bred, enligt Johan Martinsson opinionschef på Demoskop. Bara mindre än var tionde person vill ge mindre.

Räddningstjänst på plats efter rysk attack i Kiev.

– Totalt vill fler än åtta av tio svenskar behålla eller ge mer stöd till Ukraina. Men bland vissa grupper är stödet lite svagare, framförallt bland yngre och sverigedemokrater, säger Johan Martinsson.

Enligt undersökningen är medelålders män boende i Mellansverige och norra Sverige den grupp som är mest positiv till att ge mer stöd.

– I södra Sverige har Sverigedemokraterna ett starkare fäste, vilket är den partitillhörighet som är minst positiv till att öka stödet och där fler än i andra partier vill minska det, säger han.

– Det är också en könsskillnad på tio procent, där färre kvinnor än män vill öka stödet. Någon som kan te sig paradoxalt eftersom kvinnor är mer oroade för kriget och för att det ska sprida sig. När det kommer till specifika stödåtgärder är kvinnorna mer positiva till att ta emot ukrainska flyktingar, medan männen är positiva till att skicka vapen och krigsmateriel.

Femton procent vill skicka trupper

Men när det kommer till specifika former av stöd sticker en siffra ut. Bara femton procent tycker Sverige ska skicka trupper till Ukraina. En nedgång med fem procent från mars 2022.

Fler än åtta av tio svenskar vill behålla eller ge mer stöd till Ukraina.

Fler svenskar tror också att kriget kommer pågå under en längre tid. Strax efter Rysslands invasion trodde var fjärde svensk att kriget skulle pågå i tre år eller mer. Decembers siffror visar att 43 procent tror att kriget kommer att hålla i sig.

– Det är en kluven bild. Många fler ser framför sig en bestående konflikt, men man är samtidigt mindre rädd för att kriget kommer sprida sig.

Ökat förtroende för Säpo

När det kommer till förtroendet för centrala institutioner gällande säkerhet i Sverige och utlandet har det ökat.

Opinionen för ett svenskt medlemskap i Nato står fortsatt på en klar majoritet med 65 procent sedan sommaren 2022.

– Generellt sett har inte utrikes- eller säkerhetspolitik legat högt på svenskarnas agenda och de kommer fortsatt långt ned. Men många känner att Ukrainakriget är en angelägen fråga, när vi har Ryssland i vårt närområde, säger Johan Martinsson.

Och på hemmaplan har svenskarnas förtroende ökat för Säpo, polisen och Försvarsmakten på sedan i juli. Mest har förtroendet ökat för Säpo med tio procents uppgång sedan sommaren. Sju av tio svenskar har mycket eller ganska stort förtroende för försvaret och Säpo. Sex av tio har samma nivå av förtroende för polisen.

– Institutioner kan ofta öka sitt förtroende om folk upplever att deras kärnuppgifter har blivit viktigare. Förklaringen kan ligga i att man helt enkelt tycker att försvarets, polisens och Säpos uppgifter blivit viktigare, säger han.

Svenskarna tror även att kriget kommer pågå under en längre tid.

Kiev.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.