Per Bolund om PM Nilssons ålfiske: ”Bör inte sitta kvar”

Publicerad 2023-01-21

Miljöpartiets språkrör Per Bolund riktar skarp kritik mot PM Nilssons tjuvfiske.

Statsminister Ulf Kristerssons närmaste man bör avgå, anser han.

– Jag tycker inte att det är lämpligt att PM Nilsson sitter kvar, säger Per Bolund.

Statssekreteraren PM Nilsson åkte fast sommaren 2021 för att ha tjuvfiskat ål i Karlskrona skärgård. Han togs på bar gärning, men ljög två gånger.

Först för Havs- och vattenmyndigheten – och sedan för polisen.

Per Bolund (MP) säger att han blir provocerad. Språkröret anser att det är ett uttryck för att det är okej att bryta mot miljölagar.

– Brottet i sig är oerhört allvarligt. Det här är en art som är akut utrotningshotad. Vi vet att tjuvfisket är utbrett. Risken är att när många ser statsministerns närmaste man bedriva tjuvfiske så kan jag också göra det, säger han och fortsätter:

– Det är en väldig nonchalans och det är allvarligt att ljuga för myndigheter. Jag blev ganska provocerad när PM Nilsson trycker på att ålen är på väg tillbaka. Havs- och vattenmyndigheten säger att de inte ser några som helst sådana tecken.

Per Bolund (MP)

”Inte en enskild händelse”

Naturen och miljön är för regeringen till för att skövlas och förbrukas, menar Per Bolund.

– Vi har en regering som inte värnar om miljön och naturen. Det är något som man har sett flera exempel på sen den här regeringen tillträdde. Det här är inte en enskild händelse utan en serie av händelser.

Miljöpartiet vill se att PM Nilsson avgår och att ytterligare insatser görs för att värna om ålen.

– PM Nilsson uppvisar ett oacceptabelt beteende. Jag har sett många beslut som har verkat för att ålen ska utrotas så fort som möjligt. Dels har man motarbetat EU-förslag som ska öka skyddet för ålen. Man har stoppat miljöprövningar i vattenkraften som är viktig för att ålen ska klara sina vandringar och skurit ner kraftigt på miljöbevakningen.

PM Nilsson.

Ålen akut hotad

På några år har 1200 ryssjor beslagtagits – det säger något om hur stort tjuvfisket är i dag, säger Per Bolund.

– Experter på fiske säger att ålen är så akut hotad att man behöver ett totalstopp för fisket under en period tills man ser att den får en starkare ställning. Regelverket behöver skärpas för att rädda den. När det nu kommer ett förlängt ålstopp mot regeringens vilja, så måste man inte hitta alla kryphål för att det ska få så liten effekt som möjligt.

Under ett polisförhör har PM Nilsson nekat till att det skulle handla om tjuvfiske. Vid det aktuella tillfället hade han åkt ut för att samla glasskärvor, påstod han.

”Precis när han skulle börja reda upp ryssjorna för att kunna kasta tillbaka ålarna kom personal från Havs- och vattenmyndigheten”, hävdade PM Nilsson i polisförhöret.

Men ett par veckor senare, den 2 januari, ringde PM Nilsson ringde själv upp polisen och erkände tjuvfisket.

Aftonbladet har utan framgång sökt PM Nilsson.

Fångsten som PM Nilsson fick upp när han fiskade ål olagligt.