’Soldater söker igenom husen’

Publicerad 2016-10-18

Terrorgruppen IS ska ha lidit ”stora förluster” i offensiven mot Mosul

Med hjälp av omfattande amerikanskt flygunderstöd rycker bland annat kurdiska och irakiska styrkor mot staden.

Under måndagen inleddes på allvar det som har kallats befrielsen av Mosul från terrorgruppen IS.

Redan nu sägs man ha skördat framgångar.

Irakiska styrkor ska ha gjort ”betydande framsteg i flera delar av offensiven” i det ”största slaget de deltagit i hittills”, enligt överste John Dorrian, talesman för USA:s militära kommandocentral.

Aftonbladet på plats

I en intervju med CNN uppger han att ”snaran dras åt kring Mosul”.

Minst nio mindre samhällen ska hittills ha intagits av kurdiska styrkor och totalt har man återtagit områden på runt 200 kvadratkilometer.

Aftonbladets utsända Erik Wiman och Magnus Wennman befann sig på tisdagsförmiddagen i en av de befriade byarna.

– Det finns flera hus som fortfarande genomsöks av peshmerga, säger Erik Wiman.

I byn finns både peshmerga-styrkor och irakiska specialförband, som ägnar sig åt minröjning.

– De lyckades precis klippa kablarna på en bomb, säger Erik Wiman.

Hjälporganisationer befarar katastrof

På gatorna inne i Mosul är det tomt, enligt nyhetsbyrån AFP.

– Överallt är det svart rök av däck som IS satt eld på. De har också stuckit diken med olja i brand för att dölja sina egna rörelser, säger Abu Saif, som kontaktats i östra Mosul av nyhetsbyrån AFP.

Hjälporganisationer förbereder sig nu på de stora flyktingströmmar i samband med slaget om Mosul. UNHCR:s tält utanför staden har redan börjat fyllas av människor som flytt Mosuls utkanter, men det finns inga rapporter om att folk lyckats ta sig ur själva staden, där uppemot 1,5 miljoner civila kan befinna sig.

Antalet flyende väntas öka när offensiven närmar sig stadens utkanter, säger Internationella migrationsorganisationens insatschef i Irak, Thomas Weiss enligt Reuters.

Iraks regering har släppt flygblad över staden med information till civila om vad de ska göra under offensiven.

– Min uppfattning är att så många som sju miljoner flygblad kan släppas under de närmaste 48 timmarna för att försöka informera Mosuls invånare om det säkraste sättet att uppträda medan striderna pågår, säger Pentagons talesman Peter Cook, enligt TT.

Civila kan användas som mänskliga sköldar

IOM befarar dessutom att tiotusentals av dem kan komma att användas som mänskliga sköldar av IS, som rapporterats ha placerat ut sina krigare mitt i bostadsområden.

Enligt kurdiska Peshmerga ska man hittills ha stött på mindre motstånd än förväntat under de första dagarna, uppger CNN.

En självmordsbombare i bil ska ha försökt slå till mot dem – utan att orsaka skada. Men man har även börjat stöta på problem med det omfattande tunnelsystem som terrorgruppen byggt kring Mosul.

Lämnat minering

En självmordsbombare ska ha gömt sig i en tunnel för att sedan utlösa sin sprängladdning.

I tunnlarna som finns i områden kring Mosul har terrorgruppen IS gömt sig under tidigare flyganfall och på många ställen nu lämnat försåtsminering, enligt Fox News.

Sådana spår har redan tidigare upptäckts i byar och hus i områden där IS redan flytt.

Hundratals hemmagjorda bomber tros ha lämnats i olika delar av Mosul.

Inget "blitzkrig"

Trots de tidiga framgångarna för anti-IS-koalitionen så kommer slaget sannolikt att dra ut på tiden, säger Frankrikes försvarsminister Jean-Yves Le Drian. Han menar att det kan ta månader innan Mosul har rensats på IS-krigare.

– Det kan bli ett långt slag. Det är inget blitzkrig, säger han enligt AP.

FAKTA: Slaget om Mosul

Mosul har varit ockuperat av IS i två år.

På måndagsmorgonen sa Iraks premiärminister Haider al-Abadatt att offensiven för att ta tillbaka staden inletts.

1. De här deltar i slaget om Mosul:

  6 000 IS-anhängare finns inne i staden. De står mot:

  Uppemot 60 000 irakiska trupper, förstärkta med kurdiska peshmerga-soldater.

Dessutom deltar både sunnimuslimska och shiamuslimska miliser, som slåss med den irakiska (shiamuslimska) regeringens välsignelse. Mosul är en sunnimuslimsk stad och därför är de shiamuslimska soldaternas deltagande mycket känsligt. Miliserna har skördat stora framgångar på slagfältet, men har också anklagats för övergrepp på civilbefolkningen i sunnimuslimska områden.

  Situationen komplicerades ytterligare sedan även turkiska trupper samlats utanför Mosul. Något som väckt protester från den irakiska regeringen. Några shiamiliser har sagt att man kommer strida mot turkarna och "ge dem samma behandling som IS".

2. Så ska slaget gå till

De irakiska och kurdiska trupperna ska först rensa de närliggande byarna från IS-krigare. Anfallet ska ske från söder, norr och öster. Kurderna kommer att stoppa IS-krigare som flyr österut, samt ta hand om flyktingar. De kommer dock inte att gå in i staden. Själva stadskärnan ska tas av de irakiska specialtrupperna, som är tränade av USA, och som tidigare befriat städer som Tikrit och Falluja från IS.

3. Vad händer sedan?

  Få tvivlar på att IS kommer att besegras. Men vad som händer sedan är en stor anledning till oro. Slaget kommer att utlösa en stor flyktingvåg, med upp till 1 miljon människor.

– Mosul riskerar att bli den största katastrofen på många, många år. Hundratusentals människor kommer att behöva hjälp med vatten, mat, tak över huvudet - allt man kopplar samman med mänskliga katastrofer, säger Bruno Geddo, representant för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT.

  Många olika grupper har gått ihop för att krossa den gemensamma fienden IS, men frågan är vad som händer när slaget är vunnet? Det irakiska samhället är djupt splittrat efter år av sekteristiskt krig och i Mosul kommer det finnas tungt beväpnade sunni, shia, kurder och kanske även turkar i området. Shiamuslimska milisledare, som stöds av Iran, har gjort problematiska uttalanden före offensiven, som går ut på att slaget är ett led i att krossa sunnimuslimerna. Turkiet har å sin sida krävt att inga shiamuslimska miliser ska delta i Mosul.

Mosuls befrielse kan mycket väl sluta med ett allas krig mot alla, skrev Aftonbladets utrikeskommentator Wolfgang Hansson nyligen.

 PLUS:  Terrorgruppen IS