Grannarna om mystiska dödsfallet i Söderhamn: ”Ingen förstår vad som hänt”

Publicerad 2023-10-24

SÖDERHAMN. En flicka dog efter att en familj i Söderhamn insjuknat med magsjukesymtom.

Vid familjens lägenhet har avspärrningsbanden plockats ner efter att nationella bombskyddet gick in med full skyddsutrustning.

– Jag känner nästan alla grannar här och har pratat med dem om det, ingen förstår vad som hänt, säger Jamal Haj Mousa, 42.

Efter att ha insjuknat med magsjukesymtom sökte familjen från Söderhamn vård. En flicka i fyraårsåldern dog och de tre andra familjemedlemmarna flyttades till sjukhus i Stockholm och Uppsala.

Trots att polisen genomfört ett stort antal tester, vet de inte vad som orsakat det mystiska insjuknandet.

– Jag känner dem från hemlandet och har känt dem länge. När jag såg att dörren bommats igen blev jag orolig och ringde till pappan i familjen, men han svarade inte, säger grannen Hagos.

”Hon var en jättesnäll flicka”

Familjen, som precis flyttat till ett nytt område i Söderhamn sökte vård under söndagen förra veckan. Flera grannar blev vittne till hur ambulansen körde fram till familjens bostad. Boende i området började fråga sig vad som hade hänt och hur.

I väntan på att lägenheten skulle genomsökas bevakades den av väktare och avspärrningsband sattes upp.

– Folk spekulerar om gifter och allt möjligt efter att de gick igenom lägenheten. Men den är totalrenoverad, det ska inte finnas några gifter där, säger en granne.

Några dagar efter att bombskyddet varit inne i lägenheten är de enda spåren från insatsen en lapp på dörren och en bit avspärrningsband som hänger kvar i ett träd.

– Familjen är jättesnäll och social. Min fru jobbar på förskolan där flickan som dog gick, säger grannen Jamal Haj Mousa.

Han berättar att hans fru har haft svårt att sova på nätterna och inte mår bra efter det som hänt.

– Hon var en jättesnäll flicka och alla tyckte om henne, säger Jamal.

Restaurangmat avskrevs som orsak

Två dagar innan familjen sökte vård besökte de en restaurang i centrala Söderhamn – en restaurang som kommit att hamna i fokus.

Familjen hade beställt tre pizzor på fredagen. Vid lunchtid två dagar senare, efter att familjen sökt vård kom polisen till restaurangen.

– De satte en lapp på dörren och bytte lås. All personal var tvungen att gå ut och vi fick lämna all mat, säger restaurangägaren Hamza Hussein.

Tillsammans med livsmedelsinspektörer från kommunen gick polisen igenom restaurangen.

– Då sa de att det inte fanns någon koppling mellan maten och familjens insjuknande och att vi kunde öppna dagen efter, säger Hamza Hussein.

Men skadan för Hamzas restaurang var redan skedd. Trots att polisen har avskrivit måltiden som en möjlig orsak till att familjen blev sjuk har Hamza tappat nästan alla kunder.

– Polisen och all min personal stod utanför, det är inte bra att folk ser det. Det är en liten stad och folk pratar mycket. Jag kan förlora restaurangen då jag tappat så mycket kunder, säger Hamza.

I sökandet efter vad som kan ligga bakom insjuknandet har polisen tagit hjälp av flera organisationer.

Giftinformationscentralen och Rättsmedicinalverket har kopplats in, men trots att bland annat matrester jämförts mot 200 ämnen har man inte fått någon träff och Folkhälsomyndigheten har involverats i ärendet, enligt Aftonbladets uppgifter.

Oskarsborg – ett känt landmärke i Söderhamn.

Öppnade upp kyrkan

Efter beskedet om att flickan dött rubricerades ärendet om till mord. Samtidigt startades en krisgrupp för att kunna hjälpa behövande.

– Kommunen ringde, vi öppnade upp och folk kom hit. Vi erbjöd bara stöd och ingen information kring vad som hänt, säger Camilla Brolin, pastor och föreståndare på Norrtullskyrkan.

Till en början sökte sig ett fåtal människor till kyrkan, men efter att kommunen översatt informationen till fler språk kom allt fler människor för att söka stöd.

– Vi hade andra aktiviteter, men folk är alltid välkomna hit, säger Camilla Brolin.

Jamal Haj Mousa som bor i samma område som familjen berättar att händelsen har skakat om grannskapet.

– Att ett barn dör, det är fruktansvärt. Jag hoppas att resten av familjen blir bättre, säger Jamal.