Zelenskyj på tvåårsdagen av fullskaligt krig

Uppdaterad 2024-02-25 | Publicerad 2024-02-24

Ukrainas president Zelenskyj uttalar sig på Telegram under tvåårsdagen av Rysslands fullskaliga krig mot Ukraina. ”Ingen av oss kommer låta vårt land ta slut”.

Den 24 februari 2022 inledde Ryssland sitt fullskaliga anfallskrig mot grannen Ukraina.

Nu när det på dagen gått två år sedan invasionens start talar president Volodymyr Zelenskyj ut till det ukrainska folket på plattformen Telegram:

”Stora människor i ett fantastiskt land! Jag är otroligt stolt över alla. Jag beundrar var och en av er. Alla normala människor vill att kriget ska ta slut. Men ingen av oss kommer att låta vårt land ta slut.

Det är därför vi alltid lägger till, på våra villkor, orden om att avsluta kriget. Det är därför ordet fred alltid låter rättvist. Det är därför ordet ’Oberoende’ alltid kommer stå bredvid ordet ’Ukraina’ i framtidens historia. Låt oss kämpa för det. Och vi kommer att vinna. På den bästa dagen i vårt liv.

Tack till alla er soldater, vårt folk och alla i världen som står vid oss ​​och sanningen. Ära till Ukraina!”

Miljontals människor har drabbats av konflikten. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter bekräftar den 15 februari över 10 000 civila offer under Rysslands invasion sedan 24 februari 2022.

Enligt den oberoende nyhetssajten Meduza har minst 75 000 ryska soldater stupat sedan fullskaliga kriget inleddes. Meduza beräknar att Moskva förlorar 120 man per dag i Ukraina.

Följ ämnen i artikeln