Estlands Kallas vill efterträda Stoltenberg

TT

Publicerad 2023-11-15

Estlands statsminister Kaja Kallas blir gärna Natos nästa generalsekreterare. Arkivbild.

Estlands statsminister Kaja Kallas vill bli Natos generalsekreterare.

På scenen vid ett evenemang i USA:s huvudstad Washington DC fick hon en rak fråga om hon skulle vilja komma i fråga för ämbetet, rapporterar Politico.

– Ja, svarade Kallas.

Den estländska statsministern hade dessförinnan refererat ett skämt om att många anser att nästa generalsekreterare bör komma från ett relativt nytt Natoland som därtill når Natos tvåprocentsmål, samt att det åtminstone vore trevligt om det vore en kvinna. Slutklämmen:

– Så det vore inte mer än logiskt att det blir Mark Rutte.

Nederländernas premiärminister Rutte har förekommit i spekulationerna kring generalsekreterarposten en längre tid. För några veckor sedan sade han att ”en sådan roll vore intressant”, men tillade att han bara såg en liten chans att själv bli aktuell.

Även Danmarks statsminister Mette Frederiksen har omnämnts, men då viftat undan det pratet.

Estland ingår sedan länge i en minoritet av Natoländer som når militäralliansens mål om att ett lands försvarsbudget ska uppgå i minst två procent av dess BNP.

Alla som har varit generalsekreterare hittills har varit män och från västeuropeiska länder. Att komma från länder i det forna östblocket – och i det här fallet Estland, som gränsar till Ryssland – hålls ofta fram som en försvårande faktor för aspiranter till toppjobbet.

Jens Stoltenberg fick förlängt mandat i somras och ska fortsätta till åtminstone oktober nästa år.