Kristersson måste hitta ett bättre sätt att få uppmärksamhet på

Ulf Kristersson på Folk och Försvars presskonferens.

Folk och försvar är över och nu kan vi väl alla prata om säkerhetspolitiken på ett sansat sätt.

Kristerssons regering har hittills misslyckats med sin högst prioriterade fråga – att ta oss in i Nato.

Statsministern och ÖB bör därför fokusera mer på sina uppdrag än att med rejäl skrämselhicka lämpa över ansvaret på befolkningen.

Följ ämnen
Nato

Människor behöver vara förberedda på att det kan bli krig i Sverige, var budskapet från ÖB och ansvariga politiker och det landade med den förskräckelsen hos många, inte minst hos barn och unga. Sociala medier svämmade över av oroliga barn som undrade om det är på väg att bli krig i Sverige. Barn ringde sina föräldrar och undrade om freden vad slut, inte bara i Ukraina utan även här.

Så hur förklarar man för oroliga barn vad det är som händer och varför landets ledare säger att de ska förbereda sig på krig?

Anledningarna till denna onyanserade och hårda uppmaning är flera.


Snart är det en tradition att en gång om året ”tala klarspråk” om den svenska försvarsförmågan. Det har visat sig vara ett effektivt sätt att nå ut med sitt budskap och få maximal effekt.

Det började starkt inför Folk och försvarskonferensen för drygt tio år sedan. Den dåvarande överbefälhavaren Sverker Göransson sa att Sverige bara kunde försvara sig i en vecka på egen hand. Detta skapade smått panik i politiken, där saker och ting började röra på sig. ÖB Göransson hade hittat ett effektivt sätt att få mer pengar till försvaret.

Såhär drygt ett decennium senare har Sverige en helt annan försvarspolitik. Regeringar av alla färger har öst pengar över försvaret, Sverige har ansökt om att gå med i försvarsalliansen Nato och nu är det åter dags för allmän värnplikt för landets unga.


Men allt går inte politikens väg. Det går inte ens försvarsmaktens väg. Då är det lättare att med en rejäl skrämselhicka lämpa över ansvar på befolkningen.

För utöver det säkerhetspolitiska läget som regeringen och försvarsmakten inte kan påverka så är det hos dessa två pelare i det svenska samhället som makten att stärka motståndskraften finns.

Regeringen gjort för lite och för långsamt, det hade ministern för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin den goda tonen att säga. Finansdepartementet har inte precis kastat pengar på satsningar på det civila försvaret. Det nationella Näringslivsrådet har haft fyra möten och inget av dem verkar ha gjort Bohlin mer optimistisk på den civila beredskapen runt om i landet.

Försvarsmakten har fått mer pengar, mycket mer pengar. Men fortfarande dras myndigheten med personalbrist och svårigheter att bygga ut myndigheten i samma takt som efterfrågas och som de fått pengar till. Det finns inte tillräckligt med kompetens och den som finns har myndigheten svårt att behålla. Försvarsmakten dras med återkommande kritik för att vara en dålig arbetsgivare.

Inte kommer personalbristen bli mindre heller när Sverige går med i Nato och ska bemanna sin Nato-delegation. När nu Sverige går med i försvarsalliansen... Här ligger en av regeringens stora misslyckanden.


Ulf Kristersson har inte lyckats med det som regeringen redan från början sa var en prioriterad fråga – att se till att Sverige blir medlemmar i Nato. För den som minns förra årets Folk och försvar så handlade skrämseln om just detta, att Sverige måste bli medlem i Nato snarast för tiden mellan att ha lämnat in ansökan och till fullvärdig medlem är den mest säkerhetspolitiskt känsliga. Då var skrämseln riktat mot dem som höll på och kritiserade regeringens eftergifter för Turkiet.

Med det i åtanke är det höga tonläget inte konstigt. Det är inte heller konstigt att politiken hängde på ÖB:s upptrissade retorik det här året.

Det är lättare att säga till befolkningen att se upp för krig, ta reda på var ditt skyddsrum ligger och engagera dig i en frivillig organisation än att behöva prata om att det finns mycket kvar att önska från både försvarsmakt och politik när det kommer till landets beredskap.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Demoskops undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällsfrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.