Varför dessa halvsanningar?

De som får chans till nytt arbete är de viktiga

Det spelar ingen roll att flera inblandade inte säger hela sanningen.

Det viktiga är att folk som jobbar på någon av de nedläggningshotade industrierna i Katrineholm får chans till ett nytt arbete. Nu i byggbranschen.

Var tionde anställd inom Katrineholms kommun hotas av arbetslöshet när Flextronics och andra lägger ner. Det är inte bra, särskilt inte som arbetsmarknaden i resten av länet inte heller ser särskilt ljus ut.

Följaktligen var kommunalrådet Marita Bengtsson (s) jätteglad i går. Byggföretaget Peab, med sammanlagt 10 000 anställda, kommer att bygga en ny fabrik i kommunen för att tillverka byggelement. Med större kundanpassning hoppas man pressa byggpriserna.

100 nya jobb

Till en början kommer ungefär 100 personer få jobb när anläggningen står klar 2003. Möjligen kan de bli fler. En strimma av ljus letar sig ner i kommunens arbetsmarknadsmörker.

Detta tycks dock inte vara tillräckligt för övriga inblandade. De försöker att få det att verka ännu bättre. Peabs vd Mats Paulsson meddelade först i ett pressmeddelande att "vi gör denna satsning i Katrineholm och inte utomlands". Senare, under presskonferensen upprepade han att Peab "är försiktiga när det gäller utlandet". Sanningen är att Peab först hade tänkt förlägga den nya fabriken till Polen.

Nergången i den polska ekonomin fick dock företaget att redan i mitten av november meddela att även den existerande verksamheten i Polen läggs ner.

Sanning med modifikation

Något utvidgning var det verkligen inte tal om.

Näringsminister Björn Rosengren slog snabbt fast att något statligt stöd inte var inblandat i Peabs beslut att bygga den nya fabriken i Katrineholm.

Det var alltså inte pengar som fått Peab på kroken utan något annat.

Även detta verkar dock vara en sanning med modifikation. Ett utbildningsbidrag på högst 55 000 kronor per person betalas ut under två år för den som ansöker hos länsarbetsnämnden.

Det kommer Peab att göra - även om företaget inte betraktar det som avgörande för att man fastnade för just Katrineholm.

Dessutom har företaget diskuterat standarden på väg 55 med näringsdepartementet. Exakt vad den diskussionen utmynnade i är oklart. Det vore dock förvånande om det handlar om något annat än förbättringar.

Grattis, Katrineholm till den nya fabriken! Men varför räcker inte detta glädjebesked för de andra inblandade?

Följ ämnen i artikeln