Annons

Psoriasis påverkar nära relationer

Nästan hälften av alla som har psoriasis upplever att sjukdomen påverkar deras relationer, enligt en stor patientundersökning.

Det handlar om att undvika intima relationer och att visa sin nakna hud.

– Många vågar inte ha kontakt med nya människor. Framförallt inte om de ska blotta sig för någon de inte känner när den andra tror att det smittar, säger Tarlan Oskooei.

Tarlan Oskooei

Det värsta med psoriasis är inte själva utslagen utan det psykiska – blickarna, fördomarna och att inte våga visa sin hud. Det menar Tarlan Oskooei, som haft sjukdomen sedan hon var tio. Nu är hon 25 år och ombudsman i förbundet Ung med psoriasis. Där kommer hon i kontakt med många andra som lider av sjukdomen.

– Den psykiska biten är väldigt påfrestande, även om det gör ont och kliar och svider också, säger hon.

EXTERN LÄNK:

Tips: Tänk på det här innan du söker hjälp mot din psoriasis

Nyligen släpptes resultatet från en av de hittills största globala patientundersökningarna om psoriasis, Clear about Psoriasis. Den visar bland annat beklämmande siffror om hur patienterna ser på relationer och intim kontakt.

• Nästan hälften av deltagarna känner att deras psoriasis har påverkat deras relationer och gjort det svårt att bygga intima relationer.

Av dessa har:

• 50 procent undvikit att ha sex på grund av sin psoriasis.

• 40 procent kan inte stå ut med tanken på att någon ska se deras hud.

• 33 procent känner sig otillräckliga som partner.

– Många jag träffar med sjukdomen är jätteosäkra och vågar inte ha kontakt med nya människor. Framförallt inte om de ska blotta sig för någon de inte känner när de har mycket utslag och andra tror att det smittar.

Tarlan Oskooei har brottats med liknande problem i relationer och vid närkontakt men är mycket tryggare nu.

– Nu har jag sambo som inte bryr sig om min sjukdom. Men visst har jag varit osäker ändå och tänkt ”Hur kan du vilja vara med mig?”. Innan detta var jag jätteosäker och vågade inte träffa nya människor, säger Tarlan Oskooei.

”Har blivit fruktansvärt bemötta”

Den vanligaste varianten av psoriasis orsakar röda, upphöjda plack (fläckar) på huden som ger smärta, klåda och en brännande känsla. Vissa drabbade har plack över hela kroppen, andra på en liten del. Hur man upplever sin sjukdom och hur den påverkar ens liv är väldigt individuellt.

– Många har psoriasis som sitter under bröst och i underlivet och det skrämmer ju såklart. Jag har träffat tjejer som har blivit fruktansvärt bemötta för att de har det i underlivet och då vågar man inte söka kontakt igen.

Birgitta Wilson Claréus är hudläkare och har arbetat med psoriasispatienter under många år. Hon förstår att den psykiska delen av sjukdomen, relationer och den intima kontakten, kan vara väldigt påfrestande, framförallt för unga.

– Det psykiska är en stor del av sjukdomen. Jag upplever att utseendet och andras uppfattning påverkar väldigt mycket, säger Birgitta Wilson Claréus.

Hon har en uppmaning till de som har psoriasisbesvär i underlivet.

– Om man vågar så ska man ta upp det med en läkare. För en del kan det vara det största problemet. En del läkare frågar inte själva om det här, men underlivspsoriasis är ofta lätt att behandla bort.

Fråga din doktor

Oavsett vilken typ av psoriasis man har så innebär att fråga om hjälp ett steg närmare möjligheten att få hjälp och lindring. Framsteg inom forskningen kring hudsjukdomar innebär att det i dag finns fler alternativ för att behandla psoriasis än tidigare. För en del fungerar behandlingen så bra att de inte längre anser att deras vardag påverkas av sjukdomen.

Läkemedelsföretaget Novartis och Ung med psoriasis står bakom kampanjen Fråga din doktor som syftar till att förbättra livet för människor som lever med psoriasis genom att uppmuntra dem att ta kontakt med den som kan hjälpa – doktorn. Man kan också få tips på hur man kan förbereda sig inför mötet för att underlätta dialogen med vården.

EXTERN LÄNK:

Trött på din psoriasis? Läs mer om hur du kan få hjälp här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln