Annons

Efter sjukdomen: 'Jag kan sova dygnet runt'

Hjärtsvikt är en av få hjärtsjukdomar som ökar i västvärlden.

Och de drabbades livskvalitet påverkas ofta drastiskt. 

En av de som har sjukdomen är Margareta Stålhammar.

– I dag är jag mycket tröttare och kan sova hela dagen, säger hon.

För femton år sedan fick Margareta Stålhammar, 73, hjärtsvikt. Sjukdomen, som utan rätt behandling är livshotande, påverkar ofta den drabbades livskvalitet. Vardagliga saker som att städa, promenera och handla kan bli en omöjlighet.

EXTERN LÄNK:

  Läs mer om hjärtsvikt här

Margareta Stålhammar är ändå glad att hon fick hjälp och uppmanar alla som misstänker hjärtsvikt att söka vård.

– Hade jag gjort det hade jag kanske inte haft de här problemen i dag, säger hon.

Hjärtsvikt är egentligen ingen separat sjukdom utan ett resultat av att hjärtat inte längre fungerar som det ska. Hjärtat klarar inte av att pumpa runt den mängd blod i kroppen som behövs för att förse kroppens vävnader och organ med näring och syre. Problemet räknas som en folksjukdom. Bara i Sverige insjuknar över 40 000 personer* varje år och man räknar med att ungefär 250 000 personer lever med kronisk hjärtsvikt. Tillståndet drabbar oftast äldre och snittåldern vid diagnos är cirka 75 år.

EXTERN LÄNK:

Symtomkontroll – se över dina symtom här

”Jag kan sova dygnet runt”

Margareta Stålhammar fick hjärtsvikt efter en hjärtinfarkt, en vanlig orsak till sjukdomen. Då var hon en pigg och glad kvinna som snart skulle fylla 60 år. I dag ser hennes liv helt annorlunda ut. 

– Sjukdomen påverkar mitt liv mycket i dag. Jag är mycket tröttare och orkar inte så mycket. Jag kan sova dygnet runt. Jag orkar inte gå några långa promenader, men jag har ganska stor tomt så jag brukar gå där.

Anhöriga får ofta dra ett tungt lass för att avlasta den sjuka, och Margareta Stålhammar säger att det är så i hennes liv också. 

– Det är många vardagliga saker som jag inte klarar av eller orkar med. Jag kan inte tvätta fönster och min man dammsuger och dammar. Han drar definitivt det tyngsta lasset.

Sök vård direkt vid problem

Hjärtsvikt är ett allvarligt och livshotande tillstånd om man inte får behandling. Prognosen varierar beroende på hur allvarlig hjärtsvikt man har och är i många fall sämre än för flera cancersjukdomar. Oftast krävs livslång behandling, men ökad kunskap har gjort att prognosen förbättrats. Prognosen varierar men är allvarlig.

– I genomsnitt lever bara femtio procent efter fem år, säger Ola Vedin, kardiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Ofta, till skillnad från i Margareta Stålhammars fall, kommer tillståndet smygande med mer diffusa symtom som att man lättare blir trött, får dålig kondition och blir andfådd. På längre sikt kan tillståndet leda till att vätska ansamlas i lungorna och andra delar av kroppen, vilket ofta märks genom att det blir ännu tyngre att andas och att anklar och ben svullnar.

Symtomen förväxlas lätt med andra sjukdomar eller åldersymtom, vilket gör att många som drabbas förbiser eller bortförklarar symtomen.

Margareta Stålhammar är mycket tydlig med att de som upplever dessa problem ska söka vård direkt.

– Den som känner av symtom ska söka hjälp direkt. Jag trodde att det skulle gå över men så får man inte tänka, säger hon.

EXTERN LÄNK:

Så kan du förbereda dig inför ditt läkarbesök

* Statistik från Socialstyrelsen över insjuknande i öppen-och sjukhusvård mellan 2011-2016.

SE1712746323

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln