Annons

250 000 svenskar lider av hjärtsvikt

Hjärtsvikt har blivit en folksjukdom.

Samtidigt är prognosen för de drabbade dyster: i genomsnitt lever bara 50 procent fem år efter diagnosen. 

Med rätt behandling kan man dock leva både längre och bättre.

– Det gäller bara att känna igen de klassiska symtomen och att söka vård i tid, säger hjärtläkaren Ola Vedin.

Andfåddhet, trötthet och dålig kondition är varningstecken du bör ta på allvar. Det kan nämligen vara en indikation på att du lider av hjärtsvikt, som i dag klassas som en folksjukdom och är en av de vanligaste orsakerna till sjukhusinläggning.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om hjärtsvikt här

Hjärtsvikt är oftast inte en separat sjukdom utan en konsekvens av annan sjukdom såsom hjärtinfarkt eller högt blodtryck. Följden – hjärtsvikt – innebär att hjärtat inte klarar av att pumpa runt den mängd blod i kroppen som behövs för att förse kroppens vävnader och organ med syre.

– Hjärtsvikt är en kronisk sjukdom som man får leva med resten av livet. Den kan ha en dramatisk påverkan på den drabbades livskvalitet. Vardagliga saker som att handla, laga mat och städa kan bli svåra att klara av, säger Ola Vedin, kardiolog vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Andfådd och dålig kondition

Hjärtsvikt börjar ofta med diffusa symtom som dålig kondition och att man lättare blir trött och andfådd. Symtomen kan förväxlas med vanligt åldrande, vilket kan resultera i att patienter därför inte söker vård i tid. Tillståndet leder till att vätska ansamlas i lungorna och andra delar av kroppen, vilket ofta märks genom att det blir tyngre att andas och att anklar och ben svullnar. Hjärtsvikt utvecklas ofta gradvis och den som drabbats kan ha haft sjukdomen en lång tid innan diagnosen ställs.

– Vanligen fungerar man bra om man sitter eller ligger ner. Men när man anstränger sig, till exempel vid promenad i uppförsbacke eller när man går i trappor så orkar man inte. Att bli andfådd är ett av de absolut vanligaste symtomen. Många patienter beskriver också en allmän trötthet, nedsatt kondition och att det tar längre tid att återhämta sig efter ansträngningen. Det här är helt klart symtom man ska uppmärksamma, säger Ola Vedin.

EXTERN LÄNK:

Så kan du förbereda dig inför ditt läkarbesök

Vanlig men okänd sjukdom

Omkring en kvarts miljon svenskar beräknas lida av hjärtsvikt. Varje år insjuknar över 40 000 personer* i sjukdomen som är ungefär lika vanligt hos kvinnor som hos män.

– Hjärtsvikt är väldigt vanligt och klassas som en folksjukdom. Den blir dessutom vanligare med åldern och så många som tio procent av befolkningen över 70 år har hjärtsvikt. Trots detta vet många väldigt lite om den, säger Ola Vedin.

Hjärtsvikt är ett allvarligt och livshotande tillstånd om man inte får behandling, och prognosen är sämre än för flera cancersjukdomar. Oftast krävs livslång behandling, men ökad kunskap har gjort att överlevnaden förbättrats.

– Utan behandling är överlevnadsprognosen vid hjärtsvikt väldigt dålig. I snitt lever bara omkring femtio procent efter fem år.

Sök vård – välbeprövad behandling finns

Ola Vedin är därför tydlig med vikten av att söka vård för symtom som tyder på hjärtsvikt.

– Rätt behandling lindrar symtomen och förlänger livet avsevärt.

Hjärtsvikt är inte särskilt komplicerat att utreda, enligt Ola Vedin. Ett enkelt blodprov kan ge tydliga indikationer på om man har det eller inte. Om misstanken då kvarstår går man vidare med en ultraljudsundersökning av hjärtat.

– Det viktigaste är att patienterna söker sig till sjukvården. Först då kan man bli utredd för att ta reda på om det rör sig om hjärtsvikt eller någon annan sjukdom. Om det visar sig vara hjärtsvikt har man stor chans att få hjälp eftersom det i många fall finns välbeprövad och effektiv behandling att få.

Men det är inte alltid patienterna själva som söker sig till vården. Ofta är det någon anhörig som noterar att den drabbade blivit sjuk.

– Många av mina patienter säger att de trodde att symtomen var en följd av naturligt åldrande. Men samtidigt har många sett på sina jämnåriga vänner och sin partner att man inte hänger med. Då ska man söka hjälp.

EXTERN LÄNK:

Symtomkontroll – se över dina symtom här

* Statistik från Socialstyrelsen över insjuknande i öppen-och sjukhusvård mellan 2011-2016.

SE1712745356

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln