Annons

Så kan unga vuxna få hjälp med ny terapiform

Ångestsjukdomar och depression.

Sömnproblem och tvivel.

För många unga vuxna är psykisk ohälsa en del av vardagen. Nu när "Nationella hjälplinjen" för psykologiskt stöd läggs ner vid årsskiftet är det tacksamt att se att nya aktörer går in och erbjuder hjälp och stöd. Genom en ny app har nu unga människor möjlighet att chatta med en psykolog.

I november kom beslutet. Den nationella Hjälplinjen för människor med psykisk ohälsa ska läggas ned vid årsskiftet. Beslutet innebär att personer som mår dåligt hänvisas till vårdcentraler, psykakuter och annan vård och risken finns att många står helt utan hjälp. I tillägg så tar Barn och ungdomspsykiatrin (BUP) bara emot unga fram till den dagen de fyllt 18 år, därefter hänvisas de till vuxenpsykiatrin, vilket kan kännas som ett stort hopp.

Psykisk ohälsa förekommer i alla åldersgrupper och har de senaste åren ökat speciellt hos unga vuxna. Ångest, depression, höga krav, framtidsoro, kriser, tvångssyndrom, sömnproblem, destruktiva relationer, missbruk. Enligt siffror, som presenterades av Socialstyrelsen tidigare i år, är det framför allt depressioner och ångestsjukdomar som ökar kraftigt.

Många unga söker sig till Ahum

På Ahum, som erbjuder landstingssubventionerad vård via chattkontakt, är bilden klar och tydlig: Bland unga vuxna finns ett stort behov av att komma i kontakt med en psykolog.

– Den senaste tiden har vi fullständigt blivit översköljda av patientärenden bland personer som är 18 – 20 år. Här kan vi hjälpa till. Vår chatt möter upp det stora behovet av terapi som finns bland unga vuxna. Vi sänker tröskeln för att våga be om hjälp. Tjänsten är dessutom kostnadsfri för personer i de här åldrarna, säger Fredrik Sandin, legitimerad psykolog och grundare av den populära psykologtjänsten Ahum.

Vänder sig till alla med psykisk ohälsa

Sedan lanseringen 2017 har Ahum hjälpt över 10 000 personer att få psykologiskt stöd, rådgivning och behandling genom sin unika matchningsfunktion mellan patient och psykolog. Tidigare har Ahum erbjudit fysiska möten och videosamtal men sedan en tid tillbaka har man även öppnat en tjänst för digital behandling. I Ahums app kan du chatta med en psykolog i sju dagar för 100 kronor upp till högkostnadsnivå – vilket är en bråkdel av kostnaden jämfört med ett traditionellt psykologmöte.

Tjänsten vänder sig till hela Sveriges befolkning, i alla åldrar, och hjälper mot exempelvis stress, ångest, panikångest, depression, nedstämdhet, oro, sömnproblem och oro/tvivel.

– Det ska vara enkelt och smidigt att få psykologisk hjälp. Många drar sig också för att boka ett fysiskt möte eller ett videomöte med en psykolog för att de skäms och tycker att det är jobbigt att prata face-to-face om det jobbiga de bär på. Somliga har också lättare att uttrycka sig i text. Då är Ahum ett jättebra sätt för att få snabb hjälp, säger Fredrik Sandin.

7 snabba fakta om Ahums unika terapitjänst

1. Tjänsten är subventionerad av landstinget.

2. Frikort gäller.

3. Tjänsten är kostnadsfri för alla som är 18 år upp till 20 år.

4. Inloggning sker via BankID.

5. Du kan skriva till psykologen när som helst på dygnet och den legitimerade psykologen svarar minst en gång mellan klockan 8-17.

6. Ingen bindningstid, du betalar för en vecka i taget.

7. Tjänsten har över 400 anslutna terapeuter med olika specialitetområden som relationer, ångest eller missbruk.

8. Du hittar Ahum i AppStore eller Google Play på din iPhone eller Android-mobil.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln