Annons

Knepen för att få ditt barn att ta sin värk och febernedsättande medicin

Ibland blir ditt allra viktigaste sjukt och behöver få i sig medicin.

Alla föräldrar som försökt vet att det inte är det lättaste – det kan vara gråt, högljudda protester och ilska inblandat.

Här får du sju tips om hur du ska tänka när du ger du ditt barn värk och febernedsättande medicin.

Barns kroppar är starka, och ofta klarar de av att läka ut de vanligaste sjukdomarna på egen hand. Men ibland behöver de hjälp på traven. Men hur får man i de små barnen medicin utan att händelsen blir traumatisk?

1.

Två saker är A och O när du ska ge ditt barn medicin: förberedelse och beröm. Berätta för barnet att det är dags för medicinen en stund innan och förklara att det kommer att hjälpa det att bli friskt. Glöm inte att berätta hur duktigt barnet har varit när ni är färdiga.

2.

Det är viktigt att du står på dig, även om ditt barn protesterar och inte vill få i sig medicinen. Det är extra viktigt om läkemedlet har ordinerats av läkare.

3.

Eftersom feber är ett försvar för kroppen att skydda sig mot infektioner är det viktigt att inte ta bort det försvaret genom att direkt ge febernedsättande läkemedel. Om barnet mår bra i övrigt, alltså bara har lite feber, så undvik febernedsättande medicin. Är barnet gnälligt, inte vill äta eller dricka eller har svårt att komma till ro på kvällen kan du ge receptfritt febernedsättande läkemedel med paracetamol, till exempel Alvedon.

4.

Till spädbarn är det enklast att ge medicin om det sitter eller ligger i ditt knä. Ta eventuellt hjälp av någon annan. Använd en doseringsspruta och spruta in medicinen i munnen mot kindväggen. Om medicinen rinner ner från sidan minskas risken att barnet sätter i vrångstrupen och hostar upp den igen.

5.

För små barn som behöver ta värk- eller febernedsättande läkemedel är stolpiller lätta att använda. Lägg barnet på rygg med böjda ben. Lite större barn bör ligga på sidan med böjda ben. Om det är svårt att föra in suppositoriet kan det fuktas lätt med ljummet vatten. För in stolpillret med den platta änden först och håll ihop skinkorna ett ögonblick efteråt för att minska risken att den glider ut igen. Suppositorier är även praktiska till barn som mår illa och kräks.

6.

När barnet blir lite större är en värk- och febernedsättande munsönderfallande Alvedontablett ofta ett bra alternativ. Då slipper man svälja någon tablett, eftersom tabletten ska smälta på tungan. För barn som har svårt att låta smälttabletten ligga kvar på tungan så kan man låta den lösas upp i en sked med vatten och sedan ge det till barnet.

7.

Flytande medicin är också smart om barnet inte kan svälja tabletter. Alvedon finns i flytande form som smakar skogsbär. Förbered med lite saft eller annan dryck som barnet tycker om, för att ta efter medicineringen. Men blanda inte ut den flytande medicinen med annan vätska – då finns risken att barnet inte får i sig allt. Blanda heller aldrig medicinen i maten eftersom barnet då kan få avsmak för just den rätten. En klassiker är föräldrar som tänker att vällingen alltid slinker ned och därför blandar medicinen i nappflaskan, vilket bara resulterar i att barnet aldrig mer vill dricka välling.

Här är två saker du ska undvika när du ska ge ditt barn medicin:

– Många av dagens mediciner smakar gott, och det kan vara lockande att prata om medicinen som godis eller saft. Undvik att göra det, detta för att inte uppmuntra till ett större intag än behov och därmed överdosering.

– Ge aldrig ditt barn ett läkemedel som är utskrivet till någon annan, inte ens om medicinen har skrivits ut till ett syskon eller ett jämnårigt barn. Om barnet är mindre än sex månader bör du också prata med en läkare eller sjuksköterska innan du ger smärtstillande medicin, även om det är receptfritt.

FAKTA: Hitta rätt alternativ för ditt barn

  • För spädbarn, från ca 3 månader, finns Alvedon stolpiller som är praktiska för de allra minsta och för barn upp till 12 år som kanske mår illa och kräks. Finns i tre olika styrkor. Ett annat alternativ är Alvedon oral lösning vilken är flytande med smak av skogsbär. Passar för de mindre barnen som inte kan svälja tabletter.
  • För barn från ca 3-12 år så finns, förutom stolpiller och oral lösning, även Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter som snabbt smälter på tungan med smak av jordgubb. De är perfekta på resan när man inte har tillgång till vatten eller om barnet har svårt att svälja sin medicin.
  • För barn över 12 år så finns, förutom de tidigare nämnda alternativen, även Alvedon 500 mg filmdragerade tabletter. Den klassiska Alvedontabletten vilken är filmdragerad för att vara lättare att svälja.
  • För ytterligare information kring använding och dosering se bipacksedeln för produkten eller kontakta läkare alternativt apotekspersonal.

Alvedon 24 mg/ml oral lösning; Alvedon 250 mg munsönderfallande tabletter; Alvedon 60mg, 125 mg och 250 mg suppositorier samt Alvedon 500 mg filmdrageradetabletter är smärtlindrande och febernedsättande läkemedel med paracetamol. Högre doser än de rekommenderade medför risk för mycket allvarlig leverskada. Använd inte Alvedon till barn under 12 år i mer än 2 dygn om inte läkare förskrivit annat. Läs bipacksedeln noga. GlaxoSmithKline Consumer Healthcare AB, tel. 020-10 05 79. CHSE/CHALV/0015/19. JUNI 2019. Varumärken ägs av eller licensieras till GSK-koncernen. ©2019 GSK-koncernen eller dess licensgivare.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln