Han lever än – och har gett oss ett mästerverk

John Galliano har fullbordat sitt livsverk mot alla odds

Modedesignern John Galliano 2010.

I dag är det den 7:e mars. För 48 år sedan lyckades Tove Ditlevsen med sitt sista självmordsförsök, 58 år gammal, nedmonterad av missbruk och mentalsjukhus.

Då hade hon redan författat sin nekrolog:

”Idag dog författarinnan T.D i sina bästa år. T.D hann före sin alltför tidiga död skriva ett tjugotal böcker, i vilka hon med skoningslös ärlighet berättar om de män hon delade bord och säng med. Dessvärre förstod hennes samtid inte värdet av denna ärlighet.”

Tove Ditlevsens namn är ett av flera intyg på att konsten inte främst räddar människor från undergången, utan från framgången. Den begåvade utbölingens lott är att först efter sin begravning bli någon som andra vill ha som spegelbild.


Samtidigt avslutades nyss Paris modeveckor. Där skedde något ovanligt. En trasdockas livsverk fullbordades, trots att Valium, Gin & Juice och psykisk sjukdom länge hängde runt hans hals. Applåderna dånade, för en gångs skull, för en särling som lever.

John Galliano, modedesignern och rörmokarsonen från Gibraltar, växte upp i Londons södra förorter under sjuttiotalet. Han är i dag den enda levande globalt inflytelserika konstnären från sitt ursprungliga posse.

Galliano utgjorde tillsammans med designern Alexander McQueen (självmord, 2010) och artisten George Michael (hjärtsvikt, 2016) en trio queera främlingar med konstiga bakgrunder i en stad som till varje pris ville plocka ned dem.


Av samma orsaker som Tove Ditlevsen tvingades Galliano, McQueen och Michael odla grov hud för att existera. De var slampiga kusiner från landet, utan bildning i ett chauvinistiskt London. Det accelererande beroendet och ångesten var förutsägbart, som det är för social och ekonomisk underklass. Deras förstörelse blev mediala följetonger.

2011 – året efter att Alexander McQueen tog sitt liv genom att hänga sig i en garderob (”Förlåt, snälla ta hand om mina hundar”) – var Galliano på väg att göra honom sällskap. Några år tidigare hade vännen Steven Robinsons hjärta slutat dunka efter att han dammat i sig sju gram kokain. Nedbruten av den press som modevärlden sätter på sina skyltdockor vräkte Galliano en vanlig vinterdag ur sig att han älskar Hitler mot förbipasserande turister, som vanligt fullproppad med sprit och sömntabletter. Galliano förlorade sin position på Dior. Men att han inte försvann för gott framstår som en reva i den praxis som reglerar avvikarens inbokade utgångsdatum.


En 63-årig fjolla levererade just ett teatralt mästerverk, spunnet i sammet och förbjudna korsetter. John Gallianos couturevisning för Maison Margiela våren 2024 är den största visningen i Paris på över två decennier. Den bästa av de bästa visade sitt bästa.

Lesbisk överlägsenhet och Elon Musks bebisfasoner

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.