En arbetarrörelse i kris

Åsa Linderborg: Socialdemokraterna saknar lösningar

Diederik Samsom, partiledare för de nederländska socialdemokraterna, PvdA.

Socialdemokraterna (PvdA) i Nederländerna fick fem procent i valet. Efter finanskrisen 2008 vet den europeiska arbetarrörelsens kris inga gränser. Överallt straffas socialdemokratin för sina brutna löften; folk är skittrötta på nedskärningskarriäristerna.

När holländarna tillfrågades om vilken fråga som var viktigast, svarade de sjukförsäkringarna (The Guardian 14 mars). Det är rimligt; sjukförsäkringarna har privatiserats på ett sätt som för tankarna till USA.


PvdA var ett av alla partier som drev igenom det. Geert Wilders var en annan.

De partier som gör anspråk på att representera arbetarklassen saknar lösningar deras mest akuta problem. I Rotterdam har hamnarbetarna reducerats från 30 000 till 7 500 på grund av automatiseringen. Banksektorn har förlorat 30 000 jobb av samma anledning. De har ersatts av bemanningsanställningar utan ekonomisk trygghet.


Socialdemokraterna har ingen lösning på det här. Men det har inte heller Wilders. Det var därför han kampanjade på att förbjuda Koranen, en ”reform” som knappast skulle skapa en tryggare arbetsmarknad. Det var också hans misstag; islam är över huvudtaget ingen fråga som kan avgöras i ett allmänt val.

Först på nionde plats i väljarundersökningen kom integrationen. Kanske för att Wilders politik i stora delar har adopterats av liberalerna.

I USA gör Demokraterna inga ansatser till självkritik, trots ett historiskt fiasko. Frågan är om Europas socialdemokrati ska vara lika tondöv.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.