”Vi kommer inte nyttja vänsterns metoder”

Erik Almqvist bemöter Aftonbladet Kulturs Mathias Wåg – och får svar direkt

Aftonbladet-skribenten Mathias Wåg påstår att Exakt24 ägnar oss åt ”persontrakasserier” och exemplifierar med våra reportage om kyrkor som huserar illegala migranter samt om en transsexuell föreställning för småbarn. I inget av fallen framkommer vad “trakasserierna” skulle bestå av.

Wåg hävdar att Exakt24 har lagts på is och återfötts som Förtalsombudsmannen, FO. Också osant. FO är en oberoende civilsamhällesorganisation och syftet är att värna medborgares rättighet att uttrycka åsikter utan att utsättas för den brottslighet som förtal de facto är.

Wåg konstaterar att den som döms för brottet förtal kan komma att kallas för ”brottsling” – även när den dömde är en ”journalist”. Detta stämmer. Vi tycker att journalistiken ska vara ärlig och föredrar att kalla en spade för en spade och en brottsling för en brottsling – även när brottslingen är journalist eller AFA-aktivist.

 

Ett annat syfte, hävdar Wåg, är ”att låta vänstern få känna på sina egna metoder”. Återigen fel! Dess metoder kommer vi aldrig att nyttja. Tvärtom skulle jag försvara Wåg om någon gav sig på honom på grund av hans åsikter. För i en rättsstat dras gränsen för yttrandefriheten i lagen och tolkas av domstolar, till exempel i förtalsmål. Inte av vänsterextremister.

 

Erik Almqvist, grundare Exakt24

Svar direkt från Mathias Wåg

Exakt24, som ingår i Nya tiders mediehus, lades på is samma helg i mars som Almqvist besökte Stockholm från Ungern. I stället släpps allt videomaterial nu genom systersidan Insikt24, som uppbär mediestöd. Exakt24:s alla sociala mediekonton bytte namn till Insikt24.

Samma helg drog Almqvist också ur Exakt24 ur det medieetiska systemet, med motivering att det var för vänster. Just för att Exakt24 klandrats för att kalla vänsterpersoner för terrorister. Samma helg som Nya tiders bil körde upp till min släktgård och drönarfilmade den efter att ha kartlagt min släkt. Slutligen, samma helg som Förtalsombudsmannen lanserades med en av Almqvists reportrar som ansikte utåt.

Almqvist hävdar det inte finns några kopplingar mellan dessa händelser. Precis som de sajter han chefredaktörar inte kan ansvara för att deras reportrar på sina sociala medier publicerar namn, adresser och bilder på de Insikt24 skriver om, som ”bonusinformation”.

 

Som hur besökarna vid förtalsrättegången mot mig hängdes ut på Insikt24 och sedan direkt fick falska orosanmälningar till socialtjänsten riktade mot sina barn samma dag. Medieteamet på plats hävdade ömsom att de var där för Insikt24, ömsom att de dokumenterade för Förtalsombudsmannen. Trakasserierna hänger ihop, finansieringen och persongalleriet är det samma, svängandet med olika namn (”civilsamhället”) är bara ett tamt sätt blanda bort korten att kärnan i trakasseriapparaten är Insikt24.

 

Mathias Wåg

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.

Följ ämnen i artikeln