De lurades tro att deras smärta inte fanns

”The retrievals” är en välproducerad podd om en vårdskandal

Ett dussintal kvinnor söker hjälp på en fertilitetsklinik vid Yale-universitetet. De har svårt att bli gravida, har drabbats av missfall eller vill frysa in sina ägg för att lättare kunna få barn i framtiden.

Men något är inte som det ska på kliniken. När kvinnorna genomgår ingreppen som ska hjälpa dem att bli med barn gör det ont, väldigt ont, och smärtlindringen verkar inte hjälpa.


Snart uppdagas en märklig skandal. Det ska visa sig att en av sköterskorna under flera månader stulit det fentanyl som skulle användas som smärtstillande eftersom hon själv lider av ett missbruk. När kvinnorna kvider av smärta under ingreppen svarar hon att de inte kan ha särskilt ont – är de egentligen inte bara hysteriska och överkänsliga?

I ”The retrievals”, en av årets mest kritikerrosade podcasts, rullas en historia upp om hur längtan efter det ouppnåeliga kan få en att förneka sina egna känslor. I fem avsnitt berättar flera av de utsatta kvinnorna om chocken när de förstod vad som hade hänt och hur de övertalades att tro att smärtan bara fanns i deras i eget huvud. De blev gaslightade att tro att de var överkänsliga.


Sköterskan i fråga döms så småningom till fängelse, men ”The retrievals” är ingen klassisk true crime-podd. Den fokuserar inte främst på missbruket, stölderna från kliniken eller de smärtsamma ingreppen utan snarare på kvinnornas känsla av utsatthet och att inte bli trodda. Känslan av att deras smärta inte togs på allvar.

Tydligt är att man som patient är helt i händerna på sin vårdgivare. Bär man dessutom på en stor barnlängtan kan man utsätta sig för nästan vad som helst för att bli gravid, och samtidigt intala sig att smärtan dessutom är ens eget fel.


Podden görs av New York Times tillsammans med skaparna bakom jättesuccén ”Serial” och det märks, den är mycket välproducerad. Kvinnornas berättelser stannar kvar. ”The retrievals” är ett välgjort och empatiskt inslag i krimpoddjungeln.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.