”Alla verkar ha det hemskt”

Liv Strömquist och Caroline Ringskog Ferrada-Noli svarar på frågor om allt från kärlek till konst i ny bok

GUIDAR I LIVET Caroline Ringskog Ferrada-Noli och Liv Strömquist reder i sin nya bok ut läsarfrågor som om det viktiga är att gifta sig och bilda familj eller leva på något annat sätt. ”Det blir lite filosofisk vett- och etikett”, säger författarna.  Foto: LOTTE FERNVALL

Ska jag sluta sträva efter kärnfamilj? Har ni döds­ångest?

I en ny bok svarar serietecknaren Liv Strömquist och författaren Caroline Ringskog Ferrada-Noli på frågor om allt från kärlek till konst.

– Vi vill säga till alla: Det är inte fel på dig!

De två har varit vänner i över tjugo år, och till­sammans gör de podcasten ”En varg

söker sin podd”. Under arbetet fick de idén att samla frågor från lyssnare och ge ut som bok. Resultatet blev nio kapitel, bland annat ”Hur ska man leva?” och ”Politik”.

Temat i Liv Strömquists framgångsrika serieböcker är jämställdhet och kritik mot makten. En röd tråd i ”Kära Liv & Caroline” är att se mönster i samhället i stället för att lägga allt ansvar på individen:

– I dag är fokus jämt på den enskilde. Det finns massor av böcker som handlar om att allt är dina egna val, din självutvecklig, ditt ansvar. Det ger lätt skam och skuldkänslor. Men mycket handlar i stället om strukturer. Ta till exempel utseende – hur lätt är det att älska sin kropp när hela samhället lider av en kollektiv ätstörning? undrar Liv.

Skratt och djupa snack

Det blir en intervju med väldigt mycket skratt, och både allvarliga och komiska utvikningar. Det märks att de två känner varandra väldigt väl. Ett ämne i boken är just vänskap. Författarna blev kompisar 1994, under uppväxten i Skåne. Liv var 16, Caroline 14.

– Vi gillade båda att sitta och ha djupa snack. Och vi var intresserade av poesi, satt och visade diktböcker för varandra, minns Liv.

– Ja, det var fantastiskt att prata så där djupt, rena himmelriket, tyckte jag. Det var nog något lillgammalt över oss, säger Caroline.

Nu när de också jobbar ihop händer det att de blir trötta på varandra. Men det ingår, tycker de.

– I en lång vänskapsrelation blir det slitningar, men vi kan prata. Jag är till exempel jättelättstött när det gäller skapande – jag är van att ha hundra procent kontroll, det är en utmaning att släppa på, säger Liv.

Vänner för livet

Caroline säger att hon är väldigt konflikträdd, förutom med Liv. De vet att de vill vara vänner för livet och skämtar att de ska skriva en liknande bok när de är pensionärer.

En del svar i boken är korta och roliga. Andra är mer filosoferande, som små dialoger mellan författarna. Frågorna rör det mesta i livet: ”Har ni bantat?” ”Varför är det tabu med tårar?”

Svaren är analytiska och kul. Känner ni er smarta och roliga?

Båda skrattar.

– Jo, ibland så. Vissa svar har vi filat mycket på, gått och tänkt och ändrat efter en vecka. Vissa rappa skämt har vi skrivit snabbare.

Har ni åsikter om allt?

– Det kan verka så. Men vi har inte tagit frågorna med en klackspark, utan ibland har vi verkligen läst in oss på ämnet och fördjupat oss. Och när vi tyckt olika har vi svarat så, berättar Caroline.

Ett exempel är frågan om det går att leva i en öppen relation.

– I korta drag svarade jag först att min erfarenhet är att det inte funkar, att jag aldrig sett ett bra sådant förhållande. Men sen tänkte jag att det kan förstås inte uteslutas …

Caroline flikar in:

– Men monogama relationer verkar ju inte heller funka?!

De enas om att alla helt enkelt verkar ha det hemskt, och gapskrattar en gång till.

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturchef Karin Petterson guidar till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.