Saffran – baka gyllene kakor till adventsfikat

Baka goda saffranskakor med det här receptet

Foto: Tommy Gunnarsson, Thinkstock
Ljuvliga saffranskakor som smälter i munnen.
MAT & DRYCK

Det är inte bara lussebullar du kan ha saffran i. De här läckra saffranskakorna riktigt smälter i munnen och gör succé på adventsmyset.

I december står julmingel och adventsfika som spön i backen. Och hembakat är förstås allra godast. Bjud på de här lättbakade saffranskakorna som riktigt smälter i munnen, ljuvligt goda.

Saffranskakor

Portioner: 20 st Förberedelsetid: 1,5 h Tillagningstid: 12–14 min

Ingredienser:

  • 75 g rumsvarmt smör

  • 1,5 dl strösocker

  • 1 g saffran (2 pkt)

  • 1 ägg

  • 1 tsk bakpulver

  • 3 dl vetemjöl

Garnering

  • 1 dl strösocker

  • 1 dl florsocker

Gör så här:

  1. Vispa smör, strösocker och saffran fluffigt i en bunke. Tillsätt ägget och blanda väl.

  2. Blanda ihop vetemjöl och bakpulver i en skål och rör ner det i smeten.

  3. Forma en rulle av degen och plasta in den. Låt degen vila i kylskåp i 1 tim. Sätt ugnen på 175 grader.

  4. Dela rullen i 20 delar och rulla varje bit till en boll.

  5. Rulla varje boll i strösocker och sedan i rikligt med florsocker. Lägg kakorna på plåtar med bakplåtspapper.

  6. Grädda kakorna mitt i ugnen i 12–14 min, ytan ska krackelera.

Läs alla våra artiklar om julen 2018 här!

ARTIKELN HANDLAR OM