Polisens insats efter skotten i Kista kritiseras

Uppdaterad 2017-03-13 | Publicerad 2017-03-12

När ambulansen kom fram till Kista låg en av de skjutna på rygg med ofri luftväg i baksätet på en polisbil, enligt en avvikelserapport till landstinget.

I rapporten får polisen skarp kritik för att inte ha samarbetat med ambulanspersonal efter skjutningen.

”Situationen hos poliserna gentemot oss är så stressad och i paniksituation och en hotsituation uppstår”, skriver ambulanssjuksköterskan som var i tjänst.

Två män hittades skjutna i bakhuvudet i en bil i Kista i onsdags kväll.

De fördes till sjukhus i polisbilar men deras liv inte gick att rädda.

Enligt polisens uppgifter dödförklarades den ena mannen vid 22.42 och den andra strax före 02.30 natten mot torsdag.

En av männen var en ledargestalt inom det kriminella nätverket Lejonen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Aftonbladet kan nu avslöja att ambulanspersonalen som ryckte ut på larmet skickat in en avvikelserapport till landstinget – mindre än 24 timmar efter händelsen.

I rapporten får polisen kraftig kritik för att inte ha samarbetat med ambulanspersonalen.

Till polisens länskommunikationscentral ska ambulanspersonal ha meddelat att man skulle vara på plats inom en minut.

Trots det lastades de skjutna in i polisbilar, framgår av rapporten. Ambulansen mötte en polisbuss i hög hastighet. Strax efteråt mötte man en polisbil, med en av de skjutna männen i baksätet, som stannade till.

”Omöjligt bedriva vård”

Ambulanspersonalen uppmärksammade då att mannen låg i ryggläge med ofri luftväg och andades ytligt.

”Situationen hos poliserna gentemot oss är så stressad och i paniksituation, och en hotsituation uppstår (helt omöjligt att bedriva vård under denna situation)...”, står det i rapporten.

Enligt ambulanssjuksköterskan gavs man inte möjlighet att få tillgång till patienten utan tidsfördröjning och polisbilen åkte vidare mot Karolinska sjukhuset.

”Total radioförvirring råder på plats då vi inte vet vilka patienter som åker i vilken bil samt skadeläge rapporteras inte alls, eller om det finns patienter kvar på plats”, står det i rapporten.

Rapporten tar även upp att Karolinska sjukhuset inte förvarnades enligt larmrutin vilket man menar ska ha lett till en allvarlig tidsfördröjning för sjukhusets traumaenhet.

Ambulanssjuksköterskan vill att händelsen ska Lex Maria-anmälas då hen menar att polisens agerande orsakat risk för ytterligare allvarlig patientskada.

Enligt Aftonbladets uppgifter har händelser då polisen för skadade till sjukhus utan prehospital även tidigare lett till konflikter mellan företrädare i de båda kårerna, främst i nordvästra Stockholm.

Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården i Stockholms läns landsting, vill inte uttala sig i detalj om händelsen, men uppger att liknande fall inträffat tidigare.

– Generellt är det förstås bättre om du får en ambulans på plats så att sjukvården kan få ta hand om och vårda patienten, säger han.

Finns det något fall där det har varit avgörande för en skadad persons hälsa att en polispatrull kört in vederbörande till sjukhuset?

– Nej, inte som jag känner till. Men i vissa fall kan det vara medicinskt motiverat, om ambulansen inte hinner komma fram tillräckligt fort., säger Patrik Söderberg, chefläkare för den prehospitala vården.

Polisen utreder internt

Niclas Andersson, lokalpolisområdeschef i Rinkeby, uppger att man kommer starta en arbetsgrupp som ska se över händelsen.

– Att polisen kör skadade i det här området är tyvärr saker som händer regelbundet. Ibland är det i sin ordning där man bedömer att tidsfaktorn är avgörande för att vi ska rädda liv. Vi har flera exempel på polispersonal som har räddat liv på unga män som blivit knivhuggna och skjutna, säger han.

Niclas Andersson kan inte svara på varför man stannade vid ambulansen om man ändå tänkt köra in den skjutne i den egna bilen.

– Sjukvården är naturligtvis mer lämpad än poliserna att köra folk till sjukhus. Sedan ibland är det faktorer när det gäller tid och annat som gör att den är ju viktig att ta hänsyn till. Jag kan inte svara på varför man stannat där, säger han.

Han uppger att det tidigare funnits tillfällen då polis ansett att omlastning till ambulanserna tagit för lång tid.

– Å andra sidan är ambulanspersonalen och sjukvårdspersonalen mycket mer lämpade att göra medicinska bedömningar. Polisen har inte alls den utbildningen eller kompetensen, säger han.

ANNONS