Fem vita rockar kan avgöra Tove-mordet

Tove kvävdes av sitt magsäcksinnehåll.

Det är den andra förhandlingsdagen i Göta hovrätt och Anders Eriksson, rättsläkare sedan över 40 år, runt 7 000 obduktioner i bagaget, är tämligen säker på sin sak.

Han är på väg att avge ett expertutlåtande som kan visa sig vara skillnaden på livstids fängelse för mord och friande dom.

Detta vet rimligen Eriksson, men han röjer ingen osäkerhet eller tvekan, han vittnar på länk, bläddrar i sina papper, tittar sedan in kameran och pratar med fast röst.

Tove hittades död i november förra året.

Det är helt tyst i såväl förhandlingssalen som medhörningsrummet, varenda åskådarplats är upptagen, gamla tanter, ungdomar, intresset för detta kriminalfall skär genom generationer.

Dödsorsaken är central i ett mordåtal och för Eksjö tingsrätt rådde ingen tvekan: Johanna Jansson ströp Tove till döds medan Maja Hellman höll fast hennes armar.

Men här och nu smyger sig tvivel in.

Det börjar redan då förhandlingen inleds på morgonen, åklagare Thobias Wilhelmsson kompletterar sin rubricering, om nu inte rätten finner att bevisen är tillräckliga för mord ska de två kvinnorna i varje fall dömas för dråp eller grov misshandel och vållande till annans död.

Så här gör åklagare som inte är helt säkra på sin sak och som sätter på sig både hängslen och livrem.

Mardrömmen, inte minst i ett så uppmärksammat mål som detta, är att rätten friar för mord och i domskälen antyder att om bara åtalet varit bredare, så hade det varit möjligt att fälla för annat brott.

Anders Eriksson, rättsläkaren, pratar om petekier och intraventala fynd och eminensbaserade tolkningar och annat som varken domare eller publik med lätthet hänger med i.

Han är senior professor i rättsmedicin och har kallats av Clea Sangborn, Johanna Janssons advokat.

Syftet är att skapa osäkerhet.

Johanna Jansson och Maja Hellman.

Johanna Jansson har erkänt att hon tog ett stryptag om Toves hals, men säger att hon släppte taget efter tio sekunder och att kvinnan ännu levde då.

Vad var det egentligen som hände den där natten i den där lägenheten i Vetlanda?

Dödsorsaken hos en mördad människa är ofta ganska enkel att konstatera, skott i huvudet, knivhugg i hjärtat, kvävning är en annan sak, betydligt svårare, inte minst om kroppen legat ute i skogen i 17 dygn och delvis är bränd.

Inte mindre än fem rättsläkare är inkopplade i detta mål.

Tre av dem anser att omständigheterna ”talar starkt” för att Tove stryptes till döds.

Eriksson och en expert på Socialstyrelsens rättsliga råd är inte lika övertygade om den saken, de säger att Johanna Janssons version kan stämma.

– Kan man av skadorna dra slutsatsen hur länge strypgreppet pågick, undrar advokat Sangborn.

– Nej, svarar Eriksson.

– Varför inte? Tre rättsläkare anser att man kan bedöma tiden, fortsätter försvararen.

– Jag vet inte vad det grundar sig på. Det kan man inte.

Leif GW, snus under läppen, käppen bredvid sig, skrattar till.

Tekniken strular, kanske är den för modern, efter 373 år i samma hus vid Hovrättstorget i Jönköping har Göta hovrätt fått nya ståtliga lokaler vid Munksjöns västra strand.

Byggnaden är så ny att den ännu inte har invigts officiellt, det sker nästa vecka, Prins Daniel ska närvara.

Lunchen kommer och går och sedan är det dags för åklagare Thobias Wilhelmsson att försöka slå hål på rättsläkarens utlåtande.

Han lirkar och jabbar, ifrågasätter, invänder, men Eriksson står på sig, strypningen ledde till medvetslöshet, men döden inträffade senare, möjligen beroende på att Tove kräkts och kvävts.

Ytterligare en rättsläkare, Johan Berge, även han rutinerad och kompetent, förhörs. Facktermer kommer och går och Johanna Jansson och Maja Hellman börjar se trötta ut, koncentrationen tryter.

Han är övertygad om att Tove ströps med ett grepp som måste ha hållits i flera minuter.

En märklig omständighet är att det i det preliminära dödsfallsintyget nämndes ”rikliga mängder magsäcksinnehåll”, men det försvann i den slutgiltiga versionen.

Varför? Det var ett misstag, den formuleringen skulle aldrig ha funnits med, lyder förklaringen idag.

Det var sju mordbränder i Stockholm i natt, samtliga kopplade till Foxtrot, mobilen vibrerar, ung man död efter knivskärning i Kalmar, pojke anhållen, rubriker kommer och går, alla dessa brott.

Ytterligare två rättsläkare hörs.

Innehållet i magsäcken är möjligen en bidragande dödsorsak, men strypning är den troliga förklaringen, säger den ena. Den andre är inne på samma spår, men utrycker sig försiktigare, det går att tänka sig flera samverkande orsaker.

Ni hör hur det låter.

Syret i Göta hovrätt blir fattigare ju längre dagen lider och jag kommer på mig själv med att vara säker på en enda sak och det är att jag inte längre är säker på någonting.

Fem vita rockar ser ut att avgöra detta mål.