”Vi hade bara lite kläder och mat – och fick böta 3 000 kr”

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2010-05-21

Lena och Bert hade 60 kilos övervikt i husvagnen

Tre tusen kronor kostade det. Överlasten var 60 kilo.

Så tufft är det för användaren, när lastförmågan inte räcker till.

Här är den packning som fanns i gasolkoffert och lastutrymme när Lena och Bert stoppades av polisen, utöver den sällsynt blygsamma packningen inne i vagnen.

Lena Andreasson och Bert Bengtsson tar emot oss i sin husvagn.

– Kolla i skåpen får du se. Vi har minimalt med packning.

– Ändå hade vi 60 kilos överlast, visade det sig när polisen stoppade oss och vägde vagnen. Det motsvarar 37 procent, och prislappen hamnade på 3 000 kronor!

Bert vill gärna varna andra.

– Jag jobbar i åkeribranschen, har daglig kontakt med både polisen och Vägverket. Jag är van vid alla tänkbara trafikförhållanden och jag kan alla regler. Trots det gick jag i fällan att inte uppmärksamma konsekvenserna av den låga lastvikten, säger Bert.

Glest med packning

Lena öppnar frikostigt skåp efter skåp, och vi måste tillstå att det är sällan man ser så glest med packning i en husvagn under den säsong när den används.

– Men det är bara vi två, och vi drar inte med oss mer än nödvändigt. Vid den här resan hade vi bara med oss kläder för en helg. Lätta sommarkläder, tunna skor, minimalt med mat i kylskåpet.

– Problemet var alltså inte bohagspackningen eller de personliga tillhörigheterna. Inte heller lådor eller skåp med bra-att-ha-grejor, vi har inget sånt med oss.

Fallgropen vagnens vikt

Fallgropen är vikten av det som tillhör vagnen. Man tänker inte på det, förklarar Bert.

– Vi har en extra gasolflaska och vi har reservhjul. Det sitter en markis på vagnen, och vi har satt upp ett cykelställ. Däremot hade vi inte cyklarna med oss på den aktuella resan. Inne i vagnen finns en mikro som inte fanns där från början. Det inkräktar också på lastförmågan fast man inte tänker på det som last i vanlig mening, utvecklar Lena resonemanget.

Totalvikten på vagnen är 1 400 kg, tjänstevikten 1 240 kg, lastförmågan alltså 160 kg. När grundutrustning och personlig packning är inräknad, återstår 65 kg till annan last. Det var 60 kg för lite för att täcka vikten av den extra utrustningen som vagnen är försedd med.

– Massor av husvagnar har liknande utrustning. Med tanke på hur osedvanligt lite packning vi har med oss, och ändå drabbades av överlast, måste det finnas många husvagnsägare i farozonen. Därför vill vi varna andra. Kontrollera vilken lastförmåga vagnen har, och var noga med att räkna in allt som vagnen lastas med. Både ute och inne. Den uppmaningen vill vi ge andra, säger Lena och Bert.

Ingela Svenson

Följ ämnen i artikeln