Din gps gör dig farlig i trafiken

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-08

Var tionde användare råkar illa ut

Fipplar du med din gps när du kör?

Då är risken att du krockar stor, visar en ny undersökning.

– Jag är inte förvånad, säger Christopher Patten på Vägverket.

Nästan var tionde förare i storstäderna med gps har råkat illa ut i trafiken för att den distraherat dem eller lett dem fel. Det visar en ny undersökning Gallup gjort på uppdrag av försäkringsbolaget If.

Risken är något mindre om man ser till hela landet. Knappt sex procent svarar att de varit med om en olycka på grund av den elektroniska vägvisaren.

Ökar explosionsartat

– Distraktionen är det största problemet, säger Christopher Patten som forskar om den mänskliga faktorn i trafiken på Vägverket.

Försäljningen av gps:er i Sverige ökar explosionsartat.

Mellan 2006 och 2007 stod Sverige för den största ökningen i jämförelse med andra europeiska länder, enligt det tyska företaget GfK Marketing Services.

”Jättekul att pilla”

– Det blir väl värre när det är ett nyhetens behag också. Många tycker nog att det är jättekul att pilla med den i början och blir väl distraherade, säger Christopher Patten.

Vägverket har tidigare i år föreslagit ett förbud för förare att använda utrustning som stör koncentrationen i trafiken. Men det gäller främst saker man håller i handen, som en mobiltelefon.

– Man får självklart använda gps, men det får inte störa dig som förare medan du kör, säger Christopher Patten.

– Men det är ju helt klart bättre än att sitta med en karta i knäet, säger han.

Har du hamnat i en farlig situation när du knappat på din gps?

Robert Gren, 35, Stockholm: Nej. Men jag har väl varit nära någon gång. Jag använder gps:en varje dag och brukar väl fippla med den medan jag kör. Jag tror att det kan vara en trafikfara, men det beror väl på hur mycket man använder den.

Sussie Berglund, 55, Stockholm: Nej. Den fungerar inte så bra, så man måste knappa in på den när man står still. Annars kan man inte lita på den. Vi använder den bara när vi åker längre. Jag har den inte ens med mig när jag bara kör i Stockholm.

Andreas Pernbrink, 36, Trångsund: Nej. Men jag brukar använda den när jag kör. Jag kör bud och taxi och måste till så olika ställen. Jag förstår att det händer olyckor, man måste ju ha koll på vad man gör.

Michael Carlsson, 35, Tyresö: Nej, det har jag inte. Vi har pratat mycket om det på jobbet, att det är farligt. Men tyvärr tänker jag inte på det så mycket, ofta knappar man av bara farten. Man är nog lite för dum för att inte tänka på det förrän i efterhand.

Följ ämnen i artikeln