Så vet du om du har fotsvamp

Över hälften av Sveriges befolkning har någon gång drabbats av fotsvamp.

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Eftersom fotsvamp smittar är det viktigt att den behandlas så fort som möjligt. Här slår fotterapeuten Monica Lindholm hål på de vanligaste myterna om fotsvamp.

Vistas du ofta i badhus eller omklädningsrum? Då är risken att drabbas av fotsvamp ganska stor. Den typ av svamp, som kallas dermatofyte, trivs nämligen i varma och fuktiga miljöer som dessa, förklarar fotterapeuten Monica Lindholm.

Monica Lindholm, fotterapeut.

– Det kan finnas flera skäl att man smittas. Att gå barfota i badhus, omklädningsrum och gym kan öka risken. Använd därför badtofflor eller liknande både för att skydda dina egna och andras fötter. Jag rekommenderar också att man har sina egna fotvårdsprodukter i hemmet, till exempel filar och tänger för att ta hand om sina fötter och naglar, säger hon.

Även personer som sportar mycket riskerar att få fotsvamp eftersom deras fötter utsätts för mycket fukt och slitage. Oavsett om du rör på dig mycket eller lite kan det vara en god idé att lufta dina fötter så mycket som möjligt och undvika allt för täta skor.

– En ganska vanlig föreställning är att fotsvamp har med bristande hygien att göra eller att man byter strumpor för sällan, men det stämmer inte, säger Monica Lindholm.

Ett tips för att minska risken för fotsvamp är att använda badtofflor i våta miljöer.

4 tecken på fotsvamp

Ibland är det svårt att avgöra om det är just fotsvamp man fått. Här är fyra vanliga tecken:

  1. Klåda
    Det är vanligast att få fotsvamp i huden mellan tårna. Ett vanligt symtom är att det kliar eller svider.
  2. Fjällande hud
    Det är vanligt att huden mellan tårna fjällar eller flagar.
  3. Sprickor
    Röd, upplöst eller torr hud är vanligt liksom sprickor.
  4. Missfärgade naglar
    Ett tecken på fotsvamp kan vara tjocka och missfärgade, oftast gula, naglar.

Om du misstänker att du fått fotsvamp är det viktigt att du får behandling så fort som möjligt. Annars kan den sprida sig och på sikt leda till nagelsvamp som karaktäriseras av sköra, förtjockade och gula naglar. På apoteket hittar du receptfria läkemedel som behandlar infektionen genom att justera hudens pH med hjälp av naturliga syror. Då skapas en miljö där svampen inte kan överleva.

Tips för fräscha fötter

Fotbad: Unna dina fötter ett riktigt skönt fotbad. Gör rent fötterna med tvål och vatten, gärna ett par gånger i veckan. Avsluta med att smörja in fötterna med en fuktkräm.

Fila: Förhårdnader på fötterna är ett vanligt besvär. Ett sätt att bli kvitt förhårdnader är att fila bort dessa med en sandpappersfil. Undvik filar som är vassa. Ett för vasst filande får huden att sätta igång ett försvar vilket kan förvärra problemet. Fila hellre en kort stund och ofta.

Använd skor som andas: Köp skor i ett material som andas, till exempel skinn och läder, och undvik syntetmaterial. Se till att skon har ett ordentligt stöd under foten. Sandaler är bra på sommaren. Undvik träskor och flip-flops.

Besök en medicinsk fotterapeut: Unna dig ett besök på en fotklinik, gärna på våren efter att fötterna varit instängda under en längre tid. Fotterapeuten kan ge dina fötter ett ordentligt fotbad, slipa bort missfärgningar, rensa bort det som ligger under naglarna, slipa bort förhårdnader samt komma med goda råd om hur du bäst tar hand om dina fötter.

Publicerad 2024-04-09

Följ ämnen i artikeln

OM AFTONBLADET

Tipsa oss: SMS 71 000. Mejl: tipsa@aftonbladet.se
Tjänstgörande redaktörer: Mikael Hedmark, Jennifer Snårbacka och Fred Balke
Chefredaktör, vd och ansvarig utgivare: Lotta Folcker
Stf ansvarig utgivare: Martin Schori
Redaktionschef: Karin Schmidt
Jobba på Aftonbladet: Klicka här

OM AFTONBLADET