Annons

Så motverkar du löparknä

En skärande smärta i knät som tvingar dig att avbryta passet.

Känner du igen dig?

Många löpare råkar ut för så kallat löparknä.

Men med några enkla knep kan du minska risken att drabbas och vara tillbaka i löparspåret snabbare.

Sommar och semester – och många ger sig ut i löparspåret. Men rundan kan bli kortare än du önskar om du drar på dig en jobbig skada.

Knäskador är vanliga bland idrottare – och framförallt bland de som springer. Så kallat löparknä är en av de vanligare knäskadorna som drabbar löpare.

Vid löparknä har senan längs utsidan av knät blivit överbelastad, vilket oftast ger smärta just på utsidan av knät. Ofta blir smärtan så stark att man tvingas avbryta träningen.

Så förebygger du problemen

Löparknä uppkommer efter att man ökat på sin löpning för fort och springer längre, mer eller snabbare än vanligt. Du bör därför öka långsamt.

Om du tränar för en tävling bör du därför börja i god tid för att långsamt kunna öka belastningen – då minskar man risken för skador.

Tänk också över var du löptränar – framförallt om du inte är van. Det är vanligare att drabbas om du springer mycket i nerförsbackar och kuperad terräng. Även att springa långa sträckor på hårt underlag kan vara en orsak eftersom knäet belastas ensidigt.

EXTERN LÄNK:

Hitta rätt hjälp för din smärta här

Ett annat sätt att minska risken att drabbas av löparknä är att stretcha muskeln som senan fäster vid. Den löper längs lårets yttersida, hela vägen från höften till nedanför knät. För att minska inflammationen kan det vara effektivt att göra några enkla övningar som stärker musklerna runt knäleden och minska inflammationen.

– När det gäller ledvärk, om vi tar knät till exempel, så är det viktigt att man tränar upp muskulaturen kring knät, till exempel lårmuskulaturen. Det är väldigt viktigt att man stretchar ut en muskel som har dragits ut många gånger. Det är viktigt för blodcirkulationen, säger läkaren Johan Armfelt.

Så lindrar du smärtan

Varför gör det ont och hur lindra man smärta? Smärta beror ofta på en inflammation i muskler eller leder.

När vi drabbas av en traumatisk vävnadsskada som till exempel en överansträngd muskel kommer kroppen aktivera sin naturliga läkningsprocess, försvarsmekanismen vi kallar inflammation. Vanliga symptom är värme, svullnad, rodnad och smärta – ofta med begränsad rörlighet som följd som kan påverka din vardag och livskvalitet negativt.

En antiinflammatorisk gel, så som Voltaren Gel, lindrar symptomen och underlättar rörelse som är en viktig del av läkningsprocessen. Nu finns Voltaren Gel (11,6 mg/g) med en ny enkel appliceringskork för att du ska kunna smörja det skadade området – utan att kladda ner händerna. Den ska appliceras 3-4 gånger om dagen.

Voltaren gel finns också i dubbel koncentration 23,2 mg/g som endast appliceras två gånger om dagen för smärtlindring i upp till 12 timmar. Voltaren Gel har en trippelverkande effekt som lindrar smärta, minskar inflammation och svullnad. Gelen är ett välfungerade alternativ till smärtlindrande tabletter vid muskel- och ledvärk, exempelvis i samband med inflammation i leder, senor och ligament kring knäna och muskler i rygg, nacke och axlar. Den kan bland annat lindra stukningar, vrickningar och blåmärken samt idrottsskador eller inflammationer i senor och ligament, till exempel tennisarmbåge och musarm.

Om inte besvären går över kan du behöva kontakta en fysioterapeut, kiropraktor, naprapat eller din vårdcentral.

Så kommer du tillbaka

De flesta som drabbas av löparknä blir dock bra helt på egen hand, även om en del får långvariga besvär.

Det allra viktigaste för att bli bra är att du lyssnar på din kropp. Det är viktigt att vila några dagar och sedan börja träna mer försiktigt än tidigare. Börja med att köra en träningsform som inte belastar senan så mycket, som till exempel cykling eller crosstrainer. Är du osäker på vad du kan träna så fokusera på sådant som inte gör ont. Så fort det gör ont är det viktigt att vila igen eller hitta en annan träningsform som inte gör ont.

EXTERN LÄNK:

Läs mer om Voltaren gel här

Annons: Detta är ett annonsinnehåll från vår partner. Texten är alltså ej skriven av Aftonbladets redaktion.

Publisert:

Följ ämnen i artikeln