Kompetensbrist hotar gröna omställningen

S: Regeringens nedskärningar på utbildning kommer att slå hårt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-02-05

Tillgången på rätt kompetens är avgörande för att klara klimat- och energiomställningen – och för att säkra jobben. Då krävs investeringar i utbildning i stället för regeringens nedskärningar, skriver Mikael Damberg, Åsa Westlund och Fredrik Olovsson.

DEBATT. Det är länder som ligger i framkant av den gröna omställningen som kommer se högst tillväxt och flest jobb.

Vi socialdemokrater investerade för att Sveriges skulle hamna i ledarklungan, men nu ser vi hur den nya regeringen tappar mark. Tillgången på rätt kompetens är nämligen avgörande både för att klara klimat- och energiomställningen och för att säkra jobben.

Då krävs investeringar i utbildning och omställning i stället för regeringens nedskärningar.

Elektrifieringen spelar en nyckelroll när el ska ersätta fossila bränslen inom både industrin och transporter. Men för de stora investeringar som nu planeras riskerar kompetensbrist att bli ett betydande hinder.

Installatörsföretagen varnade redan för två år sedan om att det saknades 17 500 elinstallatörer.

Enligt en kartläggning från Energiföretagen kommer det att behövas 8 000 fler tekniker och ingenjörer de kommande tre åren. I toppen bland de mest efterfrågade yrkesrollerna i energibranschen finns redan i dag bland annat elkraftingenjör​, data/it-ingenjör​ och distributionselektriker.

Men det är inte bara omställningen som fordrar mer utbildning. Bristen på arbetskraft är fortfarande skriande inom både välfärden och bland företag. Med en lågkonjunktur för dörren kommer efterfrågan på utbildning att öka ytterligare.

Det är i detta läge högerregeringen väljer att genomföra stora nedskärningar inom utbildning, omställning och yrkesutbildning.

I budgetpropositionen för 2023 skärs vuxenutbildningen ner med över en miljard. Yrkeshögskoleutbildningen med över 100 miljoner.

En rad högskolor drabbas av nedskärningar medan andra får klara sig på samma budget som förra året, vilket i praktiken också innebär en nedskärning. Försöksverksamheten med branschskolor, där exempelvis utbildning av de efterfrågade distributionselektriker finns, stoppas.

Vårt Sverige kan bättre.

Om vi ska klara klimat- och energiomställningen, men också kompetensförsörjningen i välfärden och bland företag i allmänhet, krävs långt mer än nedskärningar och fina ord från regeringen. Istället för högerns nedmontering av kunskapslyftet vill vi Socialdemokrater investera i kompetensförsörjning för omställning och välfärd.

Därför föreslog vi i vårt budgetförslag över en miljard på utbildning och omställning motsvarande över 20 000 utbildningsplatser. Vi ville se:

  • Fortsatt utbyggnad av branschskolor för att säkra kompetensförsörjningen till omställning och bygget av ett hållbart samhälle.
  • 1 miljard till vuxenutbildning motsvarande cirka 17 400 utbildningsplatser inom regionalt yrkesvux.
  • 100 miljoner till Yrkeshögskolan motsvarande cirka 1400 utbildningsplatser.[2]
  • Vi avvisade regeringens nedskärningar på 12 lärosäten och tillförde cirka 1000 helårsplatser[3] runtom i landet.

Tyvärr fick inte denna politik stöd i riksdagen.

Ulf Kristersson måste nu ta ansvar för både en elförsörjning som kan möta energibehoven under 20-talet och för att det ska finnas den kompetens som krävs för fler jobb, grön omställning och ett ökat välstånd.

Då krävs det en politik både möjliggör mer vindkraft och investerar i utbildning och omställning i stället för att skära ner. Annars riskerar investeringarna och jobben hamna i andra länder. Det vore inte bra för Sverige.


Mikael Damberg, ekonomisk-politisk talesperson Socialdemokraterna
Åsa Westlund, utbildningspolitisk talesperson Socialdemokraterna
Fredrik Olovsson, näringspolitisk talesperson Socialdemokraterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.