Debatt

Munskydd riskerar att bli en falsk trygghet

Replik från Malmö stad om smitta i hemtjänsten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Risken är stor att munskyddet blir en falsk trygghet som i värsta fall kan stjälpa snarare än hjälpa mot risken för smittspridning. Pia Nilsson svarar ALS-sjuke Malmöbon Mats Leijon.

Foto: GETTY

DEBATT

REPLIK. Den 12 maj skriver Mats Leijon om sin oro för att bli smittad av covid-19 via hemtjänstens medarbetare.

Jag vill först och främst framföra att jag förstår din oro. Vi befinner oss i en märklig tid där hotet från coronaviruset ligger över oss och påverkar stora delar av våra liv.

Vi som arbetar i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen har ett viktigt uppdrag, att skydda våra vårdtagare och hjälpa dem med vård och omsorg. Det uppdraget har vi alltid, dygnet runt, året runt. Vi har också ett viktigt uppdrag i att se till att arbetsmiljön för våra medarbetare är säker.

Sedan långt innan den här krisen startade har vi haft ett tätt samarbete med Region Skåne. Vi har regelbunden kontakt kring aktuell lägesbild och kunskapsutbyte.

Deras avdelning för vårdhygien och smittskydd besitter stor kunskap i hur man på bästa sätt agerar och hanterar risken för smittspridning. Vi lyssnar på deras och Folkhälsomyndighetens expertkunskap.

Utifrån det har vi beslutat att det som gäller för våra medarbetare är att använda munskydd om den som tar emot hjälp har känd smitta eller misstänkt smitta.

Munskyddet är en del av en skyddsutrustning och ska användas tillsammans med visir eller skyddsglasögon. Om en medarbetare har symptom, även lindriga, ska medarbetaren stanna hemma tills att hen har varit symptomfri i minst två dagar.

I hemtjänsten och hemsjukvården möter vi Malmöbor 15 300 gånger varje dag. Då räknar vi inte in de möten som sker på vårdboenden. På en månad blir det 465 000 gånger. Det skulle krävas minst ett munskydd vid varje gång. Ibland kan det krävas fler. 

Om man råkar klia sig under munskyddet eller behöver rätta till det kan det lätt bli förorenat och måste bytas ut. 

Risken är därmed stor att munskyddet blir en falsk trygghet som i värsta fall kan stjälpa snarare än hjälpa mot risken för smittspridning. Det framhäver även Folkhälsomyndigheten i sin pressträff den 7 maj.

Folkhälsomyndigheten påpekar också på varje pressträff hur viktigt det är med basal hygien. Vi håller med till fullo.

Basal hygien innebär att vid varje vård och omsorgsbesök ska medarbetare bland annat tvätta händerna och använda handsprit, ofta och noggrant. En del av basal hygien är också att man använder skyddshandskar och förkläde när man till exempel bäddar sängen.

Vi tar dagligen del av den senaste informationen som finns till hjälp för att fatta beslut i tuffa tider. Om några rekommendationer skulle ändras kommer vi inte att tveka kring att omvärdera våra beslut och följa nya rekommendationer.

Med målet att skydda och hjälpa våra vårdtagare kommer vi att fortsätta kämpa för att övervinna covid-19.


Pia Nilsson, enhetschef och koordinator för coronafrågor i hälsa-, vård- och omsorgsförvaltningen, Malmö stad


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

ANNONS EXTERN LÄNK

Tror du att du haft Covid-19? Beställ antikroppstest enkelt här.

Werlabs

Texten är en replik. Läs hela debatten här

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

Coronapandemin

LÄS VIDARE

DEBATT. Ska jag riskera mitt liv för Malmös budget?

ÄMNEN I ARTIKELN

Coronapandemin

Malmö

Coronaviruset

Vård & omsorg

Folkhälsomyndigheten

Munskydd

Covid-19