Turkiet trakasserar flyktingar – vi betalar

Debattörerna: Är det rimligt att svenska skattemiljoner går till att jaga människor som flyr?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2017-11-15

Efter att EU gjorde upp med Turkiet för att försöka hindra flyktingar från att komma till Europa trappades våldet mot flyktingarna upp, skriver debattörerna.

DEBATT. Den turkiska kustbevakningen fortsätter att systematiskt bryta mot internationell rätt i sin jakt på flyktingar på Egeiska havet. I fredags morse sköt de mot en flyktingbåt, misshandlade hjälplösa människor i vattnet och separerade familjemedlemmar från varandra.

Samtidigt som EU stöder samma kustbevakning med 100-tals miljoner kronor i direkt bidrag.

Räcker det inte nu?

Medan de flesta i Sverige sov i en varm säng, sökte sig i fredags natt en båt med 37 personer till Grekland för att – helt lagligt och enligt gällande konventioner – söka asyl i Europa. Men de var inte ensamma, deras båt jagades av en turkisk kustbevakningspatrull.

Inte ens när flyktingbåten nådde grekiskt vatten slutade jakten, utan den turkiska kustbevakningen fortsatte över gränsen till Grekland.

Vittnesmål som bekräftas av den grekiska kustbevakningen berättar att turkiska kustbevakningen här avlossade flera skott i luften, för att få båten att vända om. När den inte gjorde så, sköt kustbevakarna i vattnet nära den uppblåsbara gummibåten.

En kula i pontonkroppen hade fått båten att kapsejsa och barn, kvinnor och män att hamna hjälplösa i vattnet.

När den grekiska kustbevakningen och ett räddningsfartyg från en volontärorganisation närmade sig hoppade 17 simkunniga personer, framför allt unga män, i vattnet för att fly till de grekiska skeppen. Den turkiska kustbevakningen svarade med att slå mot personerna i vattnet med någon form av påkar, en av de flyende hade kraftiga skador i huvudet.

Efter att de 17 tagits ombord på räddningsbåtar och grekisk kustbevakningens fartyg, grep den turkiska kustbevakningen de som var kvar i gummibåten – barn, äldre och kvinnor – och tvingade dem tillbaka till turkiskt territorium.

Kustbevakningens agerande visade sig splittra familjer på flyktingbåten, familjer som nu riskerar att aldrig återförenas.

Volontärorganisationerna Lighthouse Relief och Refugee Rescue vittnar nu i en skrivelse till UNHCR om händelserna och uppmanar organisationen att agera.

Bortsett från att den turkiska kustbevakningen genom sitt agerande på grekiskt vatten brutit mot grekisk lag, bröt de även mot internationell lag och principen om så kallat non-refoulement genom att försöka hindra människor på flykt att söka asyl. Någonting som omöjligen borde ligga i linje med EU:s etiska eller humanitära grundprinciper.

Men det är inte första gången den turkiska kustbevakningen bryter mot såväl internationell rätt som grekisk maritim lagstiftning.

Mängder av vittnesmål talar om hur de trakasserar människor på flykt med ändamål att stoppa dem från att nå EU. Filmer där kustbevakare med käppar och vassa båtshakar försöker stoppa och sänka överfulla gummibåtar där det sitter spädbarn i sina mödrars famnar. Filmer där de skapar svallvågor med sina båtar för att få överfulla gummibåtar att kantra. Vittnen som berättar om hur kustbevakning lossar motorn från båtar med människor på väg att söka asyl.

Även vi har uppgifter som understryker detta mönster – i vår bok ”Båt 370 – Döden på Medelhavet” framkommer hur kustbevakningen trots ett flertal människors nödsamtal envist vägrar att rädda en gummibåt i svår nöd, trots att personer på båten skickar sin GPS-position till dem. Resultatet är att endast 12 av de 53 ombord överlever – genom att själva simma i land under flera timmar.

Vem betalar då kulorna som avlossades mot en plastbåt med barn ombord? Vem ger miljonerna som förbättrar möjligheterna att trakassera och bryter mot lagar och förordningar? Jo, det gör du och jag.

När EU och Turkiet 2016 gjorde upp om att Turkiet skulle stoppa flyktingströmmen mot Europa, var den mest konkreta motprestationen de tre miljarder euro som EU betalade ut till Turkiet. Bidrag som fungerar som ett direkt understöd till kustbevakningens kränkningar och brott mot internationellt accepterade konventioner.

I maj 2016 beslutade EU om ett direkt stöd på 20 miljoner euro till kustbevakningen för att bland annat ”hantera irreguljär migration”.

Två nya båtar har levererats och EU ”utbildar och stöttar” fortlöpande kustbevakningen i Turkiet.

I natt kommer hundratals familjer tvingas lämna Turkiets kust och på sin väg att söka asyl jagas och trakasseras av den turkiska kustbevakningens båtar.

Vad är Europas och Sveriges svar på detta? Ytterligare miljarder till Turkiet?

Eller, räcker det nu?


Annah Björk, Författare ”Båt 370 – Döden på Medelhavet”
Mattias Beijmo, Författare ”Båt 370 – Döden på Medelhavet”


Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.