Ett EU utan britter är inget för Sverige

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-07-19 | Publicerad 2016-07-18

Fria Moderata Studentförbundet: Chansen att påverka unionen i rätt riktning försvinner med brexit

Den svenska borgerligheten borde sluta beklaga sig över att Storbritannien vill lämna EU, skriver debattören.

DEBATT. Då var beslutet fattat. Det blev brexit. Alla kan därför sluta spekulera i om Storbritannien ska stanna eller lämna Europeiska Unionen och svensk borgerlighet måste gilla läget och se framåt. Chocken hos det politiska etablissemanget i både Bryssel och Sverige över vad folket beslutat ledde dock tyvärr först till ett förnekelsestadium präglat av att vara allt annat än konstruktivt.

I stället för att beklaga sig över folkets val att lämna EU är det dags för den svenska borgerligheten att bestämma sig för vad Sveriges roll i Europa nu ska vara.

Det går heller inte att undvika tanken om vi ens ska ha en roll i ett nytt EU totalt dominerat av franska och tyska protektionistiska och EU-superstatsvurmande intressen.

Vi länder utanför euro-zonen kommer knappast alls att kunna hävda våra intressen utan att ha Storbritannien som allierad. Utan den brittiska bromsklossen måste vi vara beredda på ett EU som i högsta hastighet kommer harmonisera och ta över allt mer statsfinansiell och legislativ makt.

Tories nya partiledare Theresa May säger att brexit betyder brexit och att Storbritannien ska göra brexit till en succé. Som moderaternas tidigare viktigaste allierade i EU blir det svårt för svensk borgerlighet att förhålla sig till detta. Svensk borgerlighet har inte bara en roll att fylla i EU utan även i brexit där vår roll är avgörande i om brexit blir en succé eller inte. Vilken svensk partiledare kan trovärdigt utlova att vi kommer att göra swemain till en succé?

Många inom borgerligheten ser problemen med EU sedan länge och att det inte längre är det frihetsprojekt som vi en gång gick med i. Att försvara EU:s utveckling de senaste 20 åren är svårt samtidigt som man argumenterar för mindre stat och mer frihet. Det slutgiltiga argumentet för EU blir därför oftast freden.

Det är märkvärdigt att freden ska ha bestått tack vare EU lika mycket under ett relativt säkert 90-tal som nu då Sverige säkerhetspolitiskt utmanas mer än på generationer.

Norge som står utanför EU gör mer nytta för europeisk säkerhet genom sitt Nato-medlemskap än vad Sverige gör. Är det någon organisation vi bör vara medlemmar av för fredens skull är det Nato.

Den allmänna uppfattningen inom svensk borgerlig EU-debatt innan brexit var att det fanns en minimal chans till att reformera EU i en mer frihetlig och liberal riktning och att Storbritannien och Tories var ledarna för denna reformrörelse. Utan Storbritannien och Tories finns knappast ens en minimal chans.

Om den frihetliga rörelsen i Europa leds av Storbritanniens och Tories är frågan om friheten kommer att vara större i EU utan Storbritannien eller utanför EU tillsammans med Storbritannien.

Sten Storgärds, viceordförande Fria Moderata Studentförbundet

Häng med i debatten och kommentera artikeln – följ Aftonbladet Debatt på Facebook.