Vi måste agera mot Spaniens nya kvinnofientlighet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-01-31

Nordiska kvinnoorganisationer: Spanien kan få en av Europas strängaste abortlagar

Spanska kvinnor protesterar mot förslaget att skärpa abortlagarna i landet.

I Spanien diskuteras ett förslag till ny abortlag. Här finns en sammanställning av abortlagstiftningarna. Om förslaget går igenom får Spanien en av Europas strängaste abortlagstiftningar. Spanien färdas bakåt i tiden i kampen för kvinnors rättigheter, tillbaka till förhållanden som rådde under Francos regim.

Att de spanska kvinnorna berövas rätten att bestämma över sina egna kroppar är inte förenligt med demokratiska värderingar och mänskliga rättigheter. Det strider mot internationella åtaganden som Spanien gjort, bland annat i FN:s Kvinnokonvention och i Beijing Platform for Action.

De enda grunderna för laglig abort som föreslås är om graviditeten innebär en hälsorisk för mamman eller är en följd av våldtäkt. Det är direkt kvinnofientligt. Tyvärr är det i linje med utvecklingen i andra delar av Europa där abortmotståndet växer. 

Även i länder som har laglig abort är ofta den praktiska tillgången bristfällig. Restriktiva abortlagar leder inte till färre aborter, men till farligare. Fattiga kvinnor tvingas söka sig till illegala kliniker. De som har råd reser utomlands.

Det vi ser hända är inte ovanligt i tider av ekonomisk och social kris. Att kvinnors rättigheter ska motas tillbaka verkar skapa gemenskap bland vissa grupper.

Det starkaste stödet för den nya abortlagen finns i katolska kyrkan och i regeringspartiets högerfalang. Kvinnors aborträtt blir en politisk spelbricka.

Men majoriteten av Spaniens befolkning står inte bakom lagförslaget. Tvärtom samlas de i stora demonstrationer och protester. I veckan mobiliserar Europas kvinnorörelse för att visa solidaritet med Spaniens kvinnor.

Under parollen ”Frihetståget” arrangeras aktiviteter runt om i Europa. Den 1 februari reser kvinnoorganisationer från olika delar av Spanien och Frankrike till den spanska regeringen i Madrid för att överlämna ett manifest.

I ett Europa utan gränser är det inte rättvist att spanska kvinnor behandlas annorlunda än nordens kvinnor, eller franska, portugisiska, eller tyska, när det gäller deras grundläggande rättigheter.

Det strider mot EU:s strävan efter jämställdhet mellan kvinnor och män.

Ändringen av lagen måste godkännas av det spanska parlamentet. Men eftersom det regerande högerpartiet Partido Popular har egen majoritet är sannolikheten stor att förslaget går igenom.

Sveriges Kvinnolobby har liksom hundratals kvinnoorganisationer runt om i Europa skrivit till den spanska regeringen och bett dem att dra tillbaka förslaget.

Nu måste de nordiska regeringarna agera snabbt på bred front och visa solidaritet med Spaniens kvinnor. Abort ska vara en rättighet, inte ett brott.

Gertrud Åström

Johanna Dahlin

Trine Porret Randahl Larsen

Randi Theil Nielsen

Hildur Helga Gísladóttir

Följ ämnen i artikeln